Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πηγή πλούτου» με τα λεφτά του λαού

Ως εξαιρετικά εύστοχο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το κεντρικό «σύνθημα» των διαφημιστικών σποτ των τελευταίων ημερών και των γιγαντοαφισών της ΔΕΗ «η δική μας πηγή ανάπτυξης», αρκεί βέβαια, πρόθεση της κυβέρνησης να ήταν η αναγνώριση της προσφοράς του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Επιχείρησης για τη δημιουργία αυτής της τεράστιας επιχείρησης, της μεγαλύτερης στη χώρα, που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο 99,9% του ελληνικού λαού. Ομως, η διαφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και της διορισμένης απ' αυτή διοίκηση της ΔΕΗ, απευθύνεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενημερώνοντάς και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση. «Πολύφερνη νύφη» η ΔΕΗ, για το ιδιωτικό κεφάλαιο, και από μεθαύριο Τρίτη, παραχωρείται το πρώτο 18% του μετοχικού της κεφαλαίου, και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ακολουθήσει και η παράδοση και άλλων πακέτων, μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Αυτή λοιπόν «η δική μας πηγή ανάπτυξης» που χρειάστηκε 50 χρόνια για να φτάσει εδώ που έφτασε, και τρισεκατομμύρια από τα λεφτά του ελληνικού λαού και των εργαζομένων, σήμερα, η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου, την παραδίδει σε εξευτελιστική τιμή, υποσχόμενη αέναη κερδοφορία.

Αυτά τα 50 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΗ ως κρατικό μονοπώλιο, είχε ως αποτέλεσμα, σήμερα να έχει 6.600.000 πελάτες. Να έχει εγκαταστημένη ισχύ 11.121 μεγαβάτ (MW) Να παράγει 48.483 γιγαβατώρες (Gwh) ηλεκτρικής ενέργειας. Να πουλάει 42.941Gwh, να κατασκευάσει 10.551 χιλιόμετρα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και 192.212 χιλιόμετρα δίκτυα διανομής. Επίσης, να παράγει για το έτος 2000 63.311 χιλιάδες τόνους λιγνίτη και να απασχολεί συνολικά περίπου 30.000 εργαζόμενους.

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια, στο διασυνδεμένο σύστημα, (εκτός των νησιών) έχει κατασκευάσει 11 θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με 34 θερμοηλεκτρικές μονάδες, συνολικής ισχύος, περίπου 7.100 MW. Επίσης, έχει κατασκευάσει 25 υδροηλεκτρικά έργα με 56 συνολικά μονάδες, συνολικής ισχύος περίπου 3.000MW. Στα μεγάλα νησιά, Κρήτη και Ρόδος, η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει 10 θερμοηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 521MW και στη Ρόδο, 10 θερμοηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 206MW. Συνολικά σε όλη τη χώρα, (με τα νησιά) η ΔΕΗ απαριθμεί 99 σταθμούς παραγωγής.

Και ο τεράστιος πλούτος του λιγνίτη

Με τα σημερινά τεχνικο-οικονομικά δεδομένα, τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. τόνους και ισοδυναμούν με 550 εκατ. τόνους πετρελαίου. Τα συνολικά βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. τόνους.

Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 2,5 δισ. τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκατ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 150 εκατ. τόνους. Επίσης, στην Πελοπόννησο, περιοχή Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα 300 εκατ. τόνους.

Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 50 χρόνια. Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη δεν ξεπερνούν το 25% των συνολικών αποθεμάτων. Εκτός από λιγνίτη, η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία). Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δισ. κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.


Σ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ