Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχία για τον ανταγωνισμό με την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερά προσκολλημένη στη γραμμή κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα παραμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικών τους, Μάικ Πομπέο, να βάζει στο στόχαστρο το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, κατηγορώντας το ότι επιδιώκει τη «διεθνή κυριαρχία». Στην πραγματικότητα αυτό που μπαίνει στο στόχαστρο είναι η δράση των κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων, που με την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων στη χώρα έχουν διευρύνει τα πεδία δράσης τους ανά τον κόσμο.

Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του συντηρητικού ινστιτούτου Hudson Institute στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να «αντιμετωπίσει κατά μέτωπο το ΚΚ Κίνας». Επαναλαμβάνοντας στην ουσία όσα είχε πει πριν από μία βδομάδα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο Πομπέο αποδοκίμασε επίσης την πολιτική της Κίνας σε ζητήματα όπως το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον ισχυρισμό ότι τα χρησιμοποιεί για να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή διεθνώς. Ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ ήθελαν «για δεκαετίες» πιο στενές, φιλικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει. «Σήμερα, συνειδητοποιούμε επιτέλους τον βαθμό στον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα (της Κίνας) είναι αληθινά εχθρικό έναντι των ΗΠΑ και των αξιών μας (...) και είμαστε σε θέση να το συνειδητοποιήσουμε χάρη στην πολιτική καθοδήγηση του Προέδρου Τραμπ», είπε, προσθέτοντας με νόημα: «Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κίνα σήμερα δεν ταυτίζεται με το λαό της Κίνας. Κάνουν προσπάθειες και χρησιμοποιούν μεθόδους που εγείρουν προκλήσεις για τις ΗΠΑ και για όλο τον κόσμο και πρέπει όλοι μας, συλλογικά, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις (...) κατά μέτωπο».

Σε επόμενο σημείο υποστήριξε ότι δεν πρέπει πλέον να παραβλέπει κανείς τις «θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο συστήματά μας» και τις επιπτώσεις τους για «την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση μίας ιδιότυπης «αντικινεζικής εκστρατείας», ο Πομπέο ανακοίνωσε ότι θα εκφωνήσει τους επόμενους μήνες σειρά ομιλιών για τις αντίπαλες ιδεολογίες και αξίες των δύο κυβερνήσεων. Στη θεματολογία αυτή συμπεριέλαβε κριτική για τις εκστρατείες, όπως είπε, που διεξάγουν το ΚΚ Κίνας και οι κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας για να αυξήσουν την επιρροή της χώρας σε διεθνές επίπεδο και τις «άδικες» πρακτικές «αρπακτικού» που εφαρμόζει στα πεδία του εμπορίου και της οικονομίας. Ισχυρίστηκε ότι «το ΚΚ Κίνας είναι μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, αφοσιωμένο στον αγώνα για παγκόσμια κυριαρχία». «Το μόνο που χρειάζεται να ακούσουμε είναι τι λένε οι ηγέτες του».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε, όμως, μπήκε στο «ψητό», αναφερόμενος στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας, που όπως είπε «ξεπερνούν κατά πολύ αυτές που χρειάζονται για την άμυνα της χώρας»... Παρ' όλα αυτά ισχυρίστηκε ότι κατά τ' άλλα οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη σύγκρουση με την Κίνα αλλά να γίνει το σύστημά της «πιο διαφανές και ανταγωνιστικό, κατευθυνόμενο από την αγορά». Εμφανίστηκε, τέλος, αισιόδοξος για μία θετική έκβαση των μαραθώνιων διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι είναι εφικτή μία συνεργασία ώστε να βρεθεί «κοινός τόπος».

Αρκετές ώρες μετά την ομιλία Πομπέο στη Ν. Υόρκη, ο Πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ΗΠΑ και Κίνα θα ανακοινώσουν σύντομα τη νέα τοποθεσία όπου ο ίδιος και ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα υπογράψουν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας. «Κίνα και ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να επιλέξουν μια νέα τοποθεσία για την υπογραφή της "Φάσης 1" της εμπορικής συμφωνίας», μετά την απόφαση της Χιλής να ματαιώσει, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων, τη Σύνοδο Κορυφής του APEC που είχε προγραμματιστεί στις 16 - 17 Νοέμβρη.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε χτεσινή ανακοίνωση ότι οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ότι οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο χωρών για θέματα εμπορίου θα έχουν αύριο τηλεφωνική επικοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ