Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιδράσεις για τον νέο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την ελπίδα ότι ο νέος επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), Αργεντινός Ραφαέλ Γκρόσι, θα παραμείνει ουδέτερος στη διάρκεια της θητείας του εξέφρασε, χτες, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί. Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της ιρανικής κυβέρνησης «να διατηρήσει και να επεκτείνει την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Υπηρεσία σε πνεύμα καλής θέλησης και αμοιβαίου σεβασμού».

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από τον περασμένο Μάη το Ιράν άρχισε να περιορίζει κάποιες δεσμεύσεις του προκειμένου να αναγκάσει τις άλλες χώρες που την υπέγραψαν (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία) να του επιτρέψουν να έχει διεθνείς εμπορικές σχέσεις παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις και κυρίως να μπορεί να εξάγει το πετρέλαιό του. Αν δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση η Τεχεράνη ενδέχεται να ανακοινώσει στις 4 Νοέμβρη ότι θα περιορίσει περαιτέρω τη συμμόρφωσή της στις δεσμεύσεις στη συμφωνία του 2015.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, «ώστε να δυσκολέψουν την προσπάθειά του για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ