Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ εντείνει τη στήριξή του στην προετοιμασία ένταξης

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη Στόλτενμπεργκ

Ο Βολ. Ζελένσκι και ο Γ. Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο
Ο Βολ. Ζελένσκι και ο Γ. Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο
ΚΙΕΒΟ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ και πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας τη μεγάλη βαρύτητα που έχει για τη λυκοσυμμαχία η περιοχή, στη στρατηγική της αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη ξεκίνησε την Τετάρτη από την Οδησσό, όπου ΝΑΤΟικά πλοία από Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία αγκυροβόλησαν στο λιμάνι για να συμμετάσχουν στις καθιερωμένες περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ και γι' αυτό ενίσχυσε την παρουσία του εκεί.

Χτες ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και στη συνέχεια μίλησε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, όπου επιβεβαίωσε την πρόθεση του ΝΑΤΟ για ένταξη της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας τη σχετική απόφαση που πάρθηκε το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι.

«Τώρα εστιάζουμε στις μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα στο πώς μπορούμε να σας στηρίξουμε στη συμμόρφωση με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, στην ενίσχυση των θεσμικών οργάνων άμυνας και ασφάλειας, στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινή στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών και ΝΑΤΟικών, η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στη Ναυτική Ακαδημία της Οδησσού για ενίσχυση και βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης και οι «μεταρρυθμίσεις» φέρνουν την Ουκρανία πιο κοντά στην ένταξη.

«Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από την Ουκρανία και τα 29 μέλη της Συμμαχίας. Κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε μια τέτοια απόφαση», είπε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ετοιμότητα «να συνεργαστούμε στενά με τη Συμμαχία και να επιταχύνουμε την προετοιμασία ένταξης στο ΝΑΤΟ». Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, οι πλευρές συμφώνησαν σε μια νέα δέσμη κοινών δράσεων.

Ο Ντμίτρο Κούλεμπα, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας αρμόδιος για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση, δεσμεύτηκε για «συμμόρφωση με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ σε πέντε χρόνια».

Ενδεχόμενη απεμπλοκή στρατευμάτων στη γραμμή επαφής

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη απεμπλοκή των στρατευμάτων της Ουκρανίας και των «αυτονομιστών» του Ντονμπάς από την περιοχή Ζολότε (Λουγκάνσκ) στη γραμμή επαφής, ο Ζελένσκι δήλωσε χτες πως τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και η συμφωνημένη απόσυρση στρατευμάτων στο Πετρόφσκι (Ντονέτσκ), αν τηρηθεί η προβλεπόμενη επταήμερη εκεχειρία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποχωρούν και από την περιοχή Κατερίνβικα.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην απεμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τον εξοπλισμό των «πολιτοφυλάκων».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πετύχει η απόσυρση των στρατευμάτων από το Πετρόφσκι. Οι δύο ηγέτες εστίασαν στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας», ενώ υπογράμμισαν τη σημασία να υπογραφεί σύντομα μια συμφωνία για τη συνέχιση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Η απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντονμπάς δεν είναι «ένα εξαιρετικά ακανθώδες θέμα», αλλά έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διευθέτηση της σύγκρουσης, σχολίασε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ