Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνουν τις έρευνες κατά του Τραμπ οι Δημοκρατικοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν καταλαγιάζει η όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ. Χτες, η Βουλή των Αντιπροσώπων με τις ψήφους 232 βουλευτών έναντι 196 (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και δύο Δημοκρατικοί βουλευτές) ενέκρινε τους κανονισμούς βάσει των οποίων θα διενεργηθεί η επίσημη έρευνα σε βάρος του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το ενδεχόμενο της καθαίρεσης από το αξίωμά του.

Αφορμή για την έρευνα σε βάρος του Προέδρου των ΗΠΑ έδωσε, ως γνωστόν, το πολύκροτο τηλεφώνημα που έκανε ο Αμερικανός ηγέτης τον περασμένο Ιούλη στον Ουκρανό νεοεκλεγέντα ομόλογό του Β. Ζελένσκι στη διάρκεια του οποίου ζήτησε τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για τις «αμφιλεγόμενες» επιχειρηματικές δραστηριότητες του 49χρονου γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, στην Ουκρανία κατά την περίοδο θητείας του πατέρα του.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Τραμπ διακύβευσε την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ασκώντας πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του, προκειμένου να κηλιδώσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν, που μπορεί να είναι πολιτικός του αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές του 2020. Κατηγορούν, επίσης, τον Πρόεδρο Τραμπ πως διακύβευσε την «εθνική ασφάλεια», ζητώντας και από άλλες ξένες κυβερνήσεις να διενεργήσουν έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση των καθηκόντων του, δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο «πραξικοπήματος» και στο «μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ». Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ, κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, και τους Δημοκρατικούς για «εμμονικές», «παράνομες» προσπάθειες καθαίρεσης του Προέδρου Τραμπ από το αξίωμά του. Η Ν. Πελόσι νωρίτερα είχε υποστηρίξει τις έρευνες στο Κογκρέσο, επικαλούμενη το Σύνταγμα και την ανάγκη «υπεράσπισης της δημοκρατίας».

Νωρίτερα, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, πρώην δήμαρχος Ν. Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, καταθέτοντας στην επιτροπή Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας, επέκρινε τις δηλώσεις που είχε κάνει προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικείμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν. Ο Σάλιβαν είχε υποστηρίξει ότι ο Τζιουλάνι είχε εμπλοκή σε μία καμπάνια κατά της (τότε) πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς, και ότι αυτή η εκστρατεία οδήγησε, ξαφνικά τον περασμένο Μάη, στην ανάκλησή της. Ερωτηθείς σχετικά, ο Σάλιβαν είπε πως γνώριζε ότι ο Τζιουλιάνι είχε εμπλοκή επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται, πάντως, να κληθεί να καταθέσει σε επιτροπή του Κογκρέσου και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες του FBI στην έπαυλη του πρώην Προέδρου(2022-08-10 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση, ίδια αντιλαϊκά συμφέροντα(2020-11-24 00:00:00.0)
Με «αντι-Τραμπ» ρητορική επικυρώθηκε η υποψηφιότητα Μπάιντεν(2020-08-20 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με αφορμή την Ουκρανία(2020-01-17 00:00:00.0)
Κατάθεση αντισυνταγματάρχη για το τηλεφώνημα Τραμπ - Ζελένσκι(2019-10-30 00:00:00.0)
Κινήσεις για παραπομπή Τραμπ σε δίκη(2019-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ