Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Μαζικές διαδηλώσεις και στη χτεσινή γενική απεργία

Απο την απεργιακή συγκέντρωση στο Σαντιάγκο της Χιλής
Απο την απεργιακή συγκέντρωση στο Σαντιάγκο της Χιλής
Με μαζικές κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και σε άλλες πόλεις συμμετείχαν οι εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και οι φοιτητές στη γενική απεργία που είχε προκηρυχθεί για χτες από την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής και την Κοινωνική Ενότητα, μια συσπείρωση από περισσότερες από 70 συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.

Οι διαδηλωτές απαιτούν ουσιαστικές αλλαγές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και απορρίπτουν το «μακιγιάζ» που επιχειρεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, με τον τελευταίο ανασχηματισμό και τις γενικόλογες εξαγγελίες για αυξήσεις συντάξεων και ανάκληση κάποιων αυξήσεων τιμών σε εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και της σχεδιαζόμενης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Απαιτούν επίσης να σταματήσει η αστυνομική καταστολή, που συνεχίζεται, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τη δολοφονία 20 διαδηλωτών και να αφεθούν ελεύθεροι οι χιλιάδες κρατούμενοι στη διάρκεια των 12 ημερών που έχουν ξεσπάσει οι διαδηλώσεις.

Επισημαίνουν ακόμα ότι χρειάζονται ουσιαστικές συνταγματικές αλλαγές οι οποίες 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ εκκρεμούν σε μια σειρά από τομείς: Στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην Υγεία, στην αγροτική οικονομία, στα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών.

Την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη της Χιλής και πιο ειδικά στους εκπαιδευτικούς εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδικάτων Εκπαίδευσης (FISE) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που εκπροσωπεί 95 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 130 χώρες.

Από κόμματα της αντιπολίτευσης στη Χιλή, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, δηλώνεται ότι προετοιμάζονται ενέργειες στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη δίωξη του Πινιέρα, ως υπεύθυνου για τους θανάτους διαδηλωτών, και τη «θεσμική του ευθύνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο δε Πινιέρα, σε μια κίνηση που απέδωσε ως αποτέλεσμα της «πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα», ανακοίνωσε χτες την αναστολή δύο διοργανώσεων που είχαν προγραμματιστεί μέσα στο 2019 και τις οποίες είχε αναλάβει η χώρα του: Της Συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ