Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ουκρανία ο γγ του ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ.--

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μαζί με πρεσβευτές του ΝΑΤΟ επισκέπτονται από χτες την Ουκρανία, ξεκινώντας από την Οδησσό, όπου ΝΑΤΟικά πλοία από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία αγκυροβόλησαν στο λιμάνι για να συμμετάσχουν στις καθιερωμένες περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα.

Σήμερα ο Στόλτενμπεργκ έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, και θα μιλήσει στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Η ΝΑΤΟική επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα στα επίσημα και ανεπίσημα παζάρια για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, που θα καθορίσουν και τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Προχτές πραγματοποιήθηκε η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και των «πολιτοφυλακών» του Ντονμπάς από την περιοχή Ζολότε (Λουγκάνσκ), η οποία παρεμποδιζόταν από εθνικιστικές οργανώσεις, τάγματα «εθελοντών» και βετεράνων. Στην προχτεσινή συνάντηση της τριμερούς Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ντονέτσκ - Λουγκάνσκ, ΟΑΣΕ) η ουκρανική πλευρά σημείωσε το μεγάλο της ενδιαφέρον να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τεσσάρων ηγετών του «σχήματος της Νορμανδίας», ιδιαίτερα για το θέμα του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς. Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λουγκάνσκ, η ουκρανική κυβέρνηση μιλάει για «αποκέντρωση», ενώ οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» ζητούν να τους χορηγηθεί πλήρες ειδικό καθεστώς, όπως - ισχυρίζονται ότι - προβλέπεται στις συμφωνίες του Μινσκ.

Στο μεταξύ, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Πούτιν στη Βουδαπέστη εγείρει «ανησυχίες» στο ΝΑΤΟ, καθώς χτες η Ουγγαρία μπλόκαρε με βέτο κοινή δήλωση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, «καθώς δεν υποχρεώνει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της εθνικής ουγγρικής μειονότητας».

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη «να θυσιάσει τα συμφέροντα 150.000 Ούγγρων στα δυτικά της Ουκρανίας, για χάρη γεωπολιτικών συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ