Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει και σήμερα για οικονομία, Τουρκία και Βαλκάνια

Αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση

Με όλη την ατζέντα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών στο τραπέζι συνεδριάζει από χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ). Ενδεικτικά, συζητούνται από χτες το Brexit, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ, η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, η «διεύρυνση» της ιμπεριαλιστικής ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, εν μέσω αντιθέσεων και στο εσωτερικό της.

Δίνοντας ένα στίγμα όσων συζητούνται σε δηλώσεις του, χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ - Μαρία Σασόλι, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα είναι σκληρές, για το πού θα τοποθετούν τα χρήματα, και ζήτησε να είναι ένα «πακέτο» γενναιόδωρο για να υποστηριχτεί η «ανάπτυξη». Για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις της ΕΕ απέναντί τους, εφόσον πληρούν τα κριτήρια που τους έχουν τεθεί.

Για δε την Τουρκία χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της στη Συρία πράξη πολέμου και ζήτησε να σταματήσουν, ενώ σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει «πρωτοβουλίες» για να τεθεί το θέμα και εκεί, αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ζήτησε, επίσης, να προχωρήσει το εμπάργκο πωλήσεων όπλων και για τα ευρωενωσιακά συμβόλαια που ήδη «τρέχουν» και να εξεταστούν αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μην υπογράψουν νέες συμφωνίες με την Τουρκία για πωλήσεις όπλων, αλλά δεν ανέλαβαν δέσμευση κατά των υφιστάμενων συμφωνιών, μετά και τις σχετικές αντιδράσεις της Γερμανίας (βλέπε και στήλη «Αποκαλυπτικά», σελ. 24).

Ο «αναγκαίος παίκτης» των ευρωενωσιακών σχεδιασμών

Στη σύνοδο, σύμφωνα με όσα διαρρέονταν από κυβερνητικούς κύκλους, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μετέφερε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή» για την προώθηση των σχεδιασμών της ιμπεριαλιστικής ένωσης σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το Κυπριακό, το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία, αλλά και τα Βαλκάνια.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν επίσης ότι «έχουμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία - με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα», διεκδικώντας ρόλο «διαύλου» στην προσπάθεια να διατηρηθεί η Τουρκία στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα του Μεταναστευτικού ζητώντας από την ΕΕ «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την απόφαση που λήφθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για «στοχευμένες κυρώσεις για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

Τέλος, για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει «την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και - φυσικά - σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

«Βάρος στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Είχε προηγηθεί, προχτές, συνάντηση του αναπλ. υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, με τον αναπλ. πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, όπου ο πρώτος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι διαχρονικά υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, υπό τον όρο πάντα της τήρησης της αιρεσιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Μ. Βαρβιτσιώτης «έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση» για την Ελλάδα «να έχει στα βόρεια σύνορά της γείτονες που ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ». Από την πλευρά του, ο Οσμάνι στάθηκε στο συμβολισμό της συνάντησης, τονίζοντας πως φανερώνει την πρόθεση που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών να διεξαγάγουν διάλογο και να συνεργαστούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ