Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Απειλεί με «κυρώσεις» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

ΜΟΣΧΑ.--

Η Εκκλησία της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες ότι θα διαγράψει από τα Δίπτυχά της το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, αν μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας έτσι το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, την οποία η Ρωσία θεωρεί σχισματική.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κατά πλειοψηφία αποφάσισε να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στη «νέα Εκκλησία» της Ουκρανίας και του Ιερώνυμου να αναλάβει τους περαιτέρω χειρισμούς.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει σημειώσει πως πίσω από την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας βρίσκονται οι ΗΠΑ που «ασκούν πίεση στις Ορθόδοξες Εκκλησίες» σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, η ρωσική Σύνοδος διαφωνεί με την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας πάντα παρέμεινε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητέρας Εκκλησίας - Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο Ρώσος Πατριάρχης κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ακολούθησε πλήρως τη γραμμή της Κωνσταντινούπολης και πως αγνόησε τις εκκλήσεις των 9 μητροπολιτών που είχαν διαφορετική άποψη, τους οποίους ανέφερε ονομαστικά.

Ακόμη, η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας αποφάσισε να συνεχίσει να συλλειτουργεί μόνο με τους μητροπολίτες που διαφώνησαν με την απόφαση, διακόπτοντας την Κοινωνία με τους άλλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ