Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Διατήρηση της έντασης

Η επιλογή των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους για διατήρηση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν συντηρεί το βαρύ και τεταμένο κλίμα στον Περσικό Κόλπο.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί στην ιρανική οικονομία η περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι προσπάθειες της Ρωσίας για την ενίσχυσή της και η αδυναμία των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ να επιβάλουν την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού αποτροπής των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν (INSTEX) κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου στο Ερεβάν της Αρμενίας. Πέρα από τον προβληματισμό και την ανησυχία των δύο ηγετών για τον κίνδυνο νέων συγκρούσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας αναγνωρίστηκε ότι η Συμφωνία του 2015 παραμένει «αποτελεσματικό μοντέλο για την επιτυχία της πολυμερούς διπλωματίας στην επίλυση διεθνών ζητημάτων». Ο Ροχανί μάλιστα συζήτησε την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ενός «συνασπισμού της ελπίδας» με στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, με τη συμμετοχή χωρών της περιφέρειας.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του προς το Ιράν και τη διεθνή Συμφωνία του 2015, τονίζοντας ότι η Μόσχα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία. Ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τη στάση άλλων χωρών (ΗΠΑ, Σ. Αραβίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας), που έσπευσαν δίχως αποδείξεις να επιρρίψουν ευθύνες στο Ιράν για την επίθεση της 14ης Σεπτέμβρη στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Aramco» στη Σ. Αραβία, και καλωσόρισε με νόημα την επίσημη συμμετοχή του Ιράν στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, εκτιμώντας πως θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση και ανάπτυξη.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Ροχανί - Πούτιν, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στο αίτημα της Γαλλίας για «διαφάνεια» στην υπόθεση της προ μηνών σύλληψης και φυλάκισης - για άγνωστους λόγους - της Γαλλο-Ιρανής ακαδημαϊκού ανθρωπολόγου Φαριμπά Αντελχάχ, καθώς φαίνεται πως το Παρίσι επιχειρεί να αξιοποιήσει την υπόθεση για τα δικά του συμφέροντα.

Δεκάδες νεκροί διαδηλωτές στο Ιράκ

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στο γειτονικό Ιράκ. Στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και σε μεγάλα αστικά κέντρα του νότου πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις κυρίως νέων ανέργων, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διαφθορά και αδιαφορία για τα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου ως αποτέλεσμα και της πολύχρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής οι νεκροί διαδηλωτές είχαν ξεπεράσει τους 40 και οι τραυματίες ανέρχονταν σε πολλές εκατοντάδες, καθώς με εντολή της κυβέρνησης οι αστυνομικές δυνάμεις «βάρεσαν στο ψαχνό» τους διαδηλωτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητήσεις εφ' όλης της ύλης για «στρατηγική συνεργασία»(2022-01-20 00:00:00.0)
Ιρανική «πρόσκληση» για επιστροφή στη συμφωνία του 2015(2020-11-19 00:00:00.0)
Ζητά από τις ΗΠΑ πολιτική «διαλόγου και λογικής»(2019-09-27 00:00:00.0)
Τριμερής συνεργασία με φόντο ευρύτερους ανταγωνισμούς(2017-11-18 00:00:00.0)
Τήρηση της συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο Αμάνο(2017-10-31 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» από πύραυλο σε ιρανική πρεσβεία(2016-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ