Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αφωνία

Αν κάποιος ενημερωνόταν μόνο από τις εφημερίδες και τα σάιτς που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανά να μη μάθαινε ποτέ ότι από το Σάββατο θα είναι στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο. Είναι σίγουρο επίσης ότι ένας τέτοιος αναγνώστης δεν θα έπαιρνε χαμπάρι για τις συζητήσεις γύρω από τη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, για την αναβάθμιση της Σούδας ή για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που αυγαταίνουν σε όλη τη χώρα. Και βέβαια, ούτε λόγος για τις κινητοποιήσεις που ήδη γίνονται από σωματεία και φορείς σε πολλές πόλεις ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο, πόσο μάλλον γι' αυτήν που προγραμματίζεται το Σάββατο στο Σύνταγμα από την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις Βάσεις. Ολα αυτά δεν υπάρχουν πουθενά, σαν να έχει απαγορευτεί «διά ροπάλου» κάθε αναφορά στην αντιιμπεριαλιστική δραστηριότητα με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο... Η στάση τους αυτή δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη, ειδικά για εκείνες τις εφημερίδες που είχαν εξώφυλλα τις αμερικανικές σημαίες και καλωσόριζαν τους «επενδυτές made in USA» στην περσινή ΔΕΘ. «Σε κάθε επόμενο βήμα μαζί», είναι άλλωστε το σύνθημα της καμπάνιας που προωθεί η αμερικάνικη πρεσβεία από πέρσι, βρίσκοντας φιλόξενη προβολή και από αυτά τα ΜΜΕ. Να υποθέσουμε ότι η εφαρμογή του συνθήματος στην πράξη περιλαμβάνει και την ...«αφωνία»;

Το μαύρο άσπρο

Το μαύρο άσπρο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις αντεργατικές αλλαγές του πολυνομοσχεδίου. Αν πιστέψουμε μάλιστα τον υπουργό Εργασίας, η απεργία στις 2 Οκτώβρη, όπως και η προηγούμενη στις 24 Σεπτέμβρη, έγιναν χωρίς λόγο... αφού με τις διατάξεις για τα Εργασιακά η κυβέρνηση υπερασπίζεται το συνδικαλισμό, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνει για να αποκαλύπτονται τα εργοδοτικά σωματεία, ενώ η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με τις πολλαπλές εξαιρέσεις που προβλέπονται και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών νομοθετούνται για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας! Μιλάει για «διαφάνεια» η ΝΔ, που οι συνδικαλιστές της στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τους άλλους, είναι χωμένοι μέχρι το λαιμό σε κάθε είδους «μαϊμουδιά» και πρωταγωνιστούν στη δημιουργία εργοδοτικών σωματείων! Μιλάει η ΝΔ για προστασία των μισθών, την ώρα που στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη χαριστική βολή στις κλαδικές συμβάσεις και που στα χρόνια της κρίσης, ξανά ως κυβέρνηση, πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις! Μιλάει για προστασία των θέσεων εργασίας το κόμμα που μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απελευθέρωσαν πλήρως τις απολύσεις και «φύτεψαν» όλοι μαζί τουλάχιστον έναν άνεργο σε κάθε εργατικό σπίτι! Ματαιοπονούν... Οσα ψέματα και αν επιστρατεύσουν, οι εργάτες τούς ξέρουν από την καλή και από την ανάποδη... Γι' αυτό επιτίθενται στις απεργίες και προσπαθούν να συκοφαντήσουν όσους σηκώνουν ανάστημα για να μπουν εμπόδια στην άθλια πολιτική τους.

Παπαγαλάκια

Το εμετικό ξεσάλωμα ορισμένων κονδυλοφόρων στην Ελλάδα, που δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν ότι το αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν πέρασε με τη στήριξη όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, είναι γνωστό. Ολους αυτούς τους εκθέτουν οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν και σε άλλες χώρες, με ανακοινώσεις, καταγγελίες και αρθρογραφία ενάντια στο αναποδογύρισμα της Ιστορίας, από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας αντιδραστικής πρωτοβουλίας. Τους εκθέτει επίσης η στάση των φασιστοειδών στη χώρα μας, που έτρεξαν πρώτοι να υιοθετήσουν το ψήφισμα, όπως ο ευρωβουλευτής και «πρώην» χρυσαυγίτης Λαγός, που ζήτησε κατ' εφαρμογή του ψηφίσματος να αλλάξει όνομα η οδός «Στάλινγκραντ» στις Βρυξέλλες. Τους εκθέτουν τέλος και τους «αδειάζουν» ακόμα και τοποθετήσεις από το δικό τους «στρατόπεδο», όπως αυτή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Σασόλι, ο οποίος, μιλώντας πρόσφατα σε Ιταλούς βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το να συνδέουμε τον ναζισμό με τον κομμουνισμό αποτελεί ένα εγχείρημα διανοητικά αποπροσανατολιστικό και πολιτικώς μη ορθό». Βέβαια, οι αντιδράσεις αυτές και οι διαφοροποιήσεις, που έχουν τη σημασία τους, δεν βρήκαν ποτέ θέση στα μικρόφωνα των ραδιοφώνων και στις στήλες των εφημερίδων, όπου τα διάφορα παπαγαλάκια ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα ξεράσει περισσότερο αντικομμουνισμό...

Ταλαίπωροι

Με τον πρωθυπουργό να κρατάει τα σκήπτρα, τα διάφορα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και των αφεντικών επιστράτευσαν την περασμένη Τετάρτη κάθε είδους «ανάθεμα» για τους χιλιάδες απεργούς, με βασικό ότι «οι λίγοι ταλαιπώρησαν τους πολλούς». Το γεγονός όμως ότι το Σάββατο η Αθήνα θα είναι κυριολεκτικά απροσπέλαστη εξαιτίας της επίσκεψης Πομπέο, καταδικάζοντας εκατομμύρια κόσμου σε συνθήκες ασφυξίας και αποκλεισμού από το κέντρο, δεν εμπίπτει στην κατηγορία των γεγονότων που προκαλούν «ταλαιπωρία». Προφανώς, όλοι αυτοί το θεωρούν ...απόδοση τιμών στον εκπρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που επισκέπτεται τη χώρα μας. Οι πιο ξεδιάντροποι μάλιστα απ' όσους προσπάθησαν να συκοφαντήσουν την απεργία, επικαλούνταν τις άμαζες συγκεντρώσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπου όντως υπήρξε ταλαιπωρία, όχι όμως για τον κόσμο, αλλά για τα στελέχη των διοικήσεών τους, που με βαριά καρδιά άφησαν για λίγη ώρα την καρέκλα τους, παριστάνοντας τους διαδηλωτές. Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση προέδρου Εργατικού Κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα, που ήταν ο ένας και μοναδικός στη «συγκέντρωση» του συνδικαλιστικού του φορέα, όπως σχολίαζαν οι δημοσιογράφοι που πήγαν να καλύψουν το θέμα! Η πληροφορία ότι έβγαλε και λόγο, καταχειροκροτούμενος από τον εαυτό του, δεν έχει επιβεβαιωθεί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 5 Οκτώβρη

1582 Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

1864 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ, που μαζί με τον αδερφό του, Ογκίστ, κατασκεύασαν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1882 Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των πυραύλων.

1908 Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Μετά από την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την επιστράτευση ώστε να μπει η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ, ο Ελ. Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.

1934 Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

1952 Ξεκινά τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (5-14/10/1952).

1955 Μετά από το θάνατο του Αλ. Παπάγου, ο βασιλιάς Παύλος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή.

1968 Σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρι μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εγκαινιάζουν νέα περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.

Κυριακή 6 Οκτώβρη

1908 Με πρόσχημα την επανάσταση των Νεότουρκων, που ζητούσαν την ανάκτηση όλων των εδαφών της άλλοτε κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αυστρία προσαρτά τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, την προστασία των οποίων είχε αναλάβει με διεθνή εντολή. Οι Σέρβοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ αυτήν την προσάρτηση.

1923 Τα στρατεύματα της Αντάντ εγκαταλείπουν την Κωνσταντινούπολη, στην οποία εισέρχονται οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

1925 Στο Λοκάρνο της Ελβετίας ξεκινά η ομώνυμη διεθνής Διάσκεψη, όπου μονογραφήθηκαν το κοινό Σύμφωνο Εγγυήσεων ανάμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αγγλία και την Ιταλία (το λεγόμενο Σύμφωνο Εγγυήσεων του Ρήνου), τα Σύμφωνα Διαιτησίας Γαλλίας - Γερμανίας, Γερμανίας - Βελγίου, Γερμανίας - Πολωνίας και Γερμανίας - Τσεχοσλοβακίας, καθώς και τα Σύμφωνα Εγγυήσεων Γαλλίας - Πολωνίας και Γαλλίας - Τσεχοσλοβακίας.

1941 Οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής συλλαμβάνουν έπειτα από προδοσία και εκτελούν κοντά στην Παλαιοκώμη Σερρών 6 μέλη του Μακεδονικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και τον Γραμματέα του, Παρασκευά Μπάρμπα. Οι θυσίες τους ήταν από τις πρώτες στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

1973 Αίγυπτος και Συρία εξαπολύουν διμέτωπη αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ακολουθούν απόβαση των Αιγυπτίων στην ανατολική όχθη της Διώρυγας του Σουέζ και κατάληψη εδαφών που κατείχαν οι Ισραηλινοί. Το Ισραήλ ανασυντάσσεται και εισβάλλει σε βάθος 6 μιλίων στο έδαφος της Συρίας.

1981 Δολοφονείται από μέλη της αιγυπτιακής «Ισλαμικής Τζιχάντ» ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, ενώ παρακολουθούσε στρατιωτική παρέλαση στο Κάιρο.

1999 Πεθαίνει η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Αμάλια Ροντρίγκεζ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ