Σάββατο 5 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 6 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διεργασίες από προτάσεις του Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντονες διεργασίες προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για ένα νέο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ σε σχέση με τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτώβρη.

Το σχέδιο συμφωνίας, μεταξύ άλλων, προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ, την αποχώρησή της από την Τελωνειακή Ενωση μαζί με όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την ανά τετραετία απόφαση της βορειοϊρλανδικής Βουλής για τα δεδομένα που θα δημιουργεί το νέο καθεστώς σχέσεων με την ΕΕ, τη διατήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία και την ενίσχυσή της με «οικονομικές δεσμεύσεις». Προβλέπει ακόμη την απρόσκοπτη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μεταξύ άλλων μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και της διατήρησης «μικρών, αποκεντρωμένων φυσικών ελέγχων».

Η ψυχρή υποδοχή που συνάντησε το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ (Ντόναλντ Τουσκ και Ζ. - Κλ. Γιούνκερ) δεν φάνηκε να αποθαρρύνει τη βρετανική κυβέρνηση καθώς η μη απορριπτική στάση δημιουργεί προϋποθέσεις για νέα, εντατικά παζάρια μέσα στις επόμενες μέρες και βδομάδες με νέες συναντήσεις Τζόνσον με ομολόγους του.

Η κατάσταση προκαλεί ενδοαστικές αντιπαραθέσεις όχι μόνο στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών αλλά και των αντιπολιτευόμενων σοσιαλδημοκρατών Εργατικών, καθώς τουλάχιστον 30 βουλευτές των τελευταίων που υποστηρίζουν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ με κάθε τρόπο εμφανίζονται έτοιμοι να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή και να υποστηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο σε πιθανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ