Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα συνέχισαν την πάλη για όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί

Χιλιάδες συνταξιούχοι διαδηλωτές εγκαινίασαν το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Με συνθήματα όπως «Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώσαμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση» και «Κάτω τα ξερά σας απ' τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει», η χτεσινή παναττική κινητοποίηση των συνταξιούχων έδωσε δυναμική απάντηση στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την επίθεση από το σημείο που την έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτήν την πρώτη μαζική και δυναμική κινητοποίηση των συνταξιούχων μετά την κυβερνητική εναλλαγή εγκαινιάστηκε το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο δράσης που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ - ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

«Το δικό μας μετερίζι παραμένει το ίδιο...»

Χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για συνέχιση του αγώνα τους. «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλάζουνε, αναδομούνται και ανασχηματίζονται. Ομως, το δικό μας μετερίζι παραμένει το ίδιο: Εδώ στο "ιερό πεζοδρόμιο" του αγώνα», σημείωναν χαρακτηριστικά συνταξιούχοι συνδικαλιστές.

Η κινητοποίηση άρχισε με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, από το βήμα της οποίας προβλήθηκε όλο το διεκδικητικό πλαίσιο των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με πυρήνα την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, την πάλη ενάντια σε όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα των τελευταίων χρόνων, ενάντια στις νέες προσπάθειες της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και την παράδοση των επικουρικών συντάξεων, μαζί με τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, στα χέρια ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Από τη μαζική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Από τη μαζική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε τη σημασία του διαχρονικού αγώνα που δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), στη βάση του αγωνιστικού διεκδικητικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Με τους αγώνες μας, υπενθύμισε, «αποτρέψαμε την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς", αυξήθηκαν οι συντάξεις χηρείας που καρατόμησε ο νόμος Κατρούγκαλου και επιστράφηκαν οι παράνομες κρατήσεις στις επικουρικές. Διεκδικούμε αυτά που προσφέραμε στο ασφαλιστικό σύστημα με τη δουλειά και το αίμα μας και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου τα άρπαξαν και τα παρέδωσαν στους μονοπωλιακούς ομίλους που τα έκαναν υπερκέρδη και άλλα τα έριξαν στον τζόγο».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο γγ της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, Ερμόλαος Λινάρδος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Γιώργος Πεπόνης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, Σωτήρης Ραυτόπουλος, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, Αναστασία Χριστοπούλου, ο πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ, Γιώργος Βρανάς, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ, Κώστας Τζατζάνης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, Τέλης Κάντας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Επίσης, δεκάδες συνδικαλιστικές συνταξιουχικές οργανώσεις έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης, ενώ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Απόστρατων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη συνέχεια, με τα πανό τους και τα συνθήματά τους, οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία της ΣΕΑ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Ν. Μηταράκη.

Η αντιπροσωπεία υπέβαλε στην ηγεσία του υπουργείου υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων, ξεκαθαρίζοντας πως απαιτούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί. Από την πλευρά του ο υφυπουργός της ΝΔ έδωσε ουσιαστικά τις ίδιες απαντήσεις που έδιναν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ... Ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στις «παλιές» συντάξεις και ότι στη συνέχεια θα κινηθεί ανάλογα με την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας, με βάση δηλαδή τους από χέρι αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους του κεφαλαίου. Οσο για το αίτημα των συνταξιούχων για αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης, ο υφυπουργός παρέπεμψε στον λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» στο τέλος κάθε χρόνου. Ουσιαστικά, σε αντιστοιχία με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ τάζει κάποια ψίχουλα υπό προϋποθέσεις, αντί της σταθερής και πλήρους καταβολής των Δώρων, όπως απαιτούν οι συνταξιούχοι.

Συνεχίζονται οι περιφερειακές συνταξιουχικές κινητοποιήσεις

Για τη συνέχεια, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης της ΣΕΑ, εκτός από τη συμμετοχή των συνταξιούχων στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, θα συνεχιστούν οι περιφερειακές συνταξιουχικές κινητοποιήσεις ως εξής:

-- Αύριο Πέμπτη στα Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στην Καλαμάτα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), στη Λάρισα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Λιβαδειά (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

-- Την Παρασκευή 4/10 στην Κοζάνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

-- Την Τρίτη 8/10 στην Κομοτηνή (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

-- Την Τετάρτη 9/10 στη Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου).

-- Την Πέμπτη 10/10 στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης).

-- Την Παρασκευή 11/10 στο Ρέθυμνο (11 π.μ., πλατεία 4 Μαρτύρων).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ