Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Επανεκκίνηση» παζαριών με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα

Eurokinissi

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς το παζάρι και οι κόντρες ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις συνεχίζονται, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει και το ρόλο «διαύλου» για το ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, διάρκειας περίπου μιας ώρας, έγινε «σε καλό κλίμα» και σε αυτή «συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο επιβλέπει τη διευκόλυνση των μπίζνες που συνυπάρχουν με τους ανταγωνισμούς, με διμερείς και πολυμερείς επαφές, προώθηση έργων διασύνδεσης - διαμετακόμισης, ενώ επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια επί των διχοτομικών σχεδίων που είναι στο τραπέζι, με φόντο και τις κόντρες για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου, κατά τις κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου».

Για τις «προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές» λένε ότι «συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα», τοποθέτηση που προμηνύει ένταση της καταστολής και συνέχιση του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όπως επιτάσσει και η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, «θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά», ενώ «η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη)», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, αποφεύγοντας να θίξουν την ουσία των τουρκικών ισχυρισμών, που βάζουν ευθέως θέμα τουρκικής μειονότητας.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο μετά τη συνάντηση έγραψε ότι «είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το Μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα» και ότι «συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος» προς όφελος τάχα «των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή», σε άλλη μια επιβεβαίωση ότι το ιμπεριαλιστικό παζάρι - υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία - συνεχίζεται.

Μιλώντας αργότερα στην τηλεόραση του «Bloomberg», υποστήριξε ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Ερντογάν και στόχος μπαίνει να κάνουν μια «έντιμη επανεκκίνηση» στις διμερείς σχέσεις.

Ερωτηθείς ειδικά για τα μεταναστευτικά κύματα από την Τουρκία, υπερασπίστηκε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τη διαχείριση του Προσφυγικού, αυτή ακριβώς που εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, επιμένοντας να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί στις πρόνοιές της.

Τα όσα συζητήθηκαν με τον Τούρκο Πρόεδρο αναμένεται να βρεθούν και στο επίκεντρο της προγραμματισμένης σήμερα συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, όπως και στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σημειωτέον, στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, και άλλα στελέχη. Από τουρκικής πλευράς ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, και ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ.

Ο Χ. Ακάρ σε συνομιλία του με Ελληνες δημοσιογράφους επέμεινε πως η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό και θερμό κλίμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μία θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας και ότι «ανυπομονούν» γι' αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας για επίλυση «διαφορών», όπως λέγονται οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και τα σχέδια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Κύπρο. Εξάλλου, απέφυγε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα «όχι προκλήσεις, όχι γεωτρήσεις;». Για το Κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος, σημειώνοντας μάλιστα για τους λεγόμενους όρους αναφοράς πως «αυτά είναι λεπτομέρειες»...

Νωρίτερα το πρωί, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - συνομιλία στο περιθώριο πολυμερούς συνάντησης.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως χτες στο Αιγαίο, 4 τουρκικά «F16» παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο 5 φορές, σε συνέχεια και των προχτεσινών υπερπτήσεων στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Ακολούθησαν χτες 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση, όλα αυτά εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

«Επιθετική» φιλοεπενδυτική ατζέντα

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του σε ό,τι αφορά την προώθηση μπίζνες του κεφαλαίου. Εξ ου και συμμετείχε χτες στο «Global Business Forum» του «Bloomberg», όπου συμμετείχαν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Σειρά είχε το γεύμα που του παρέθεσε (χαράματα ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, παρουσία «επενδυτών».

Το τι συζητούν εκεί φάνηκε και από όσα ειπώθηκαν προχτές, αργά ώρα Ελλάδας, σε εκδήλωση της «Goldman Sachs», όπου παρέστησαν περίπου 30 διευθύνοντες σύμβουλοι αμερικανικών επιχειρήσεων. Κατά κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το «μεταρρυθμιστικό» του σχέδιο και πρόβαλε «τη φιλική στην επιχειρηματικότητα νέα πολιτική της κυβέρνησης». Εκείνοι εστίασαν στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις με επίκεντρο στην Ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), ζητώντας του ταυτόχρονα ακόμα «πιο επιθετική μείωση φόρων» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, από ό,τι ήδη προωθεί.

Πριν από το φόρουμ, μιλώντας στην τηλεόραση του «Bloomberg», έσπευσε να δώσει το «στίγμα» για το κόκκινο χαλί που στρώνει στους επενδυτές, μιλώντας για «επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα ελληνικής ιδιοκτησίας», για «να γίνει πιο ελκυστική η Ελλάδα για επενδύσεις κεφαλαίου ντόπιου και ξένου», με παραπέρα μείωση φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στήριξη επενδύσεων και επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών. Τόνισε δε ότι η ατζέντα αυτή έχει στον πυρήνα της ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τα ΕΛΠΕ, μονάδες της ΔΕΗ, αυτοκινητόδρομους, λιμένες, άλλες ενεργειακές υποδομές, όπως ο ίδιος είπε.

  • Αναβλήθηκε τελικά η συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη, που ήταν προγραμματισμένη για το ξημέρωμα της Τετάρτης, μετά τις ανακοινώσεις της αμερικάνικης Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ξεκινάει έρευνα και διαδικασίες παραπομπής σε δίκη του Ντ. Τραμπ (βλέπε σελ. 20).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ