Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Κλέβουν από το λαό έναν πολύτιμο και μη αναπληρώσιμο ενεργειακό πόρο

Και τον βάζουν στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Στην Ολομέλεια της Βουλής και με συνοπτικές διαδικασίες στέλνει η κυβέρνηση της ΝΔ τις 4 συμβάσεις παραχώρησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την «Total», την «ExxonMobil», τη «Repsol» και τα ΕΛΠΕ.

Οι συμβάσεις αυτές επικυρώθηκαν χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Εχουν κατατεθεί σε μορφή νομοσχεδίων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να «τρέξει» τους στρατηγικούς και επικίνδυνους για το λαό στόχους της εγχώριας αστικής τάξης, όπως είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού σε βάρος του λαού, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, έκανε λόγο για «ιδιωτικοποίηση των πετρελαίων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που επιχειρεί η κυβέρνηση», την οποία ...κατήγγειλε για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που προωθεί και έτσι χάνει τον έλεγχο των συμβάσεων το Δημόσιο! Βέβαια, δεν καταψήφισε τις συμβάσεις αλλά δήλωσε επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Σενετάκης, «απόρησε» με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως τις συμβάσεις διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τις υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τις φέρνει προς ψήφιση η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει ότι «το κράτος έχει συνέχεια». Εξάλλου, αμφότεροι υπερασπίστηκαν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας» που επιφέρουν οι συμβάσεις, ισχυριζόμενοι πως η παρουσία αυτών των «μεγάλων παιχτών» στο «ενεργειακό παιχνίδι» δείχνει ότι «η Ελλάδα παράγει σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή».

Τις συμβάσεις υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκε το ΜέΡΑ25, επειδή αυτές, κατά τον ειδικό του αγορητή, Κ. Αρσένη, συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και θα πλήξουν την τουριστική ανάπτυξη, με άλλα λόγια τα κέρδη άλλων μεγάλων ομίλων.

Ληστρικές συμφωνίες εκχώρησης του πλούτου

Ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψήφισε και κατήγγειλε τις συμβάσεις λέγοντας ότι «έχουμε την εκχώρηση ενός μη αναπληρώσιμου πόρου σε μονοπωλιακούς ομίλους», είναι «συμβάσεις κλοπής από τον ελληνικό λαό ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου που του ανήκει και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάτω από άλλες συνθήκες για την ικανοποίηση των αναγκών του».

Επισήμανε για την κύρωσή τους πως «είναι η πλήρης επιβεβαίωση της συνέχισης της κυβερνητικής πολιτικής», με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραδίδει τη σκυτάλη στη ΝΔ και πως οι αντιρρήσεις τώρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο από συγκάλυψη της ταύτισής του με τη ΝΔ «στις βασικές στρατηγικές επιλογές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών ομίλων».

Σημείωσε ακόμη ότι οι παραχωρήσεις γίνονται σε μία περιοχή όπου μαίνονται σφοδρότατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, που έχουν να κάνουν ακριβώς «με τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τον έλεγχο ποιων δικτύων θα κατασκευαστούν για τη μεταφορά των ενεργειακών αυτών εμπορευμάτων, των εμπορικών δρόμων που θα καθορίζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου εμπορίου». Σε αυτό το περιβάλλον, σημείωσε, με επιλογή της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και σχεδιασμών, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ευρύτερη εμπλοκή και συμμετοχή σε στρατιωτικές συγκρούσεις, «άρα, δηλαδή, της εκδήλωσης πολέμου και στην περιοχή μας».

Σημείωσε άλλωστε ότι οι περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση ενώ η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Αυτή η μη ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μια επικίνδυνη επιλογή, από τη στιγμή που η ίδια η Τουρκία έχει προαναγγείλει την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην περιοχή της Κρήτης», τόνισε.

Οσον αφορά το περιεχόμενο των συμβάσεων, τις χαρακτήρισε ληστρικές αφού είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην επιτρέπεται στο κράτος να έχει παρέμβαση και έλεγχο ούτε στις έρευνες που θα γίνουν ούτε στα κοιτάσματα, ούτε καν στις ποσότητες που θα αντληθούν, ενώ, όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνεται καν λόγος για προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ