Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ψυχροί και θρασείς οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης οι απολογίες των δύο χρυσαυγιτών, του Δ. Λιακόπουλου και του Χρ. Στεργιόπουλου, για τη ρατσιστική εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη, Σαχζάτ Λουκμάν, στα Πετράλωνα. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για τη δολοφονία. Οπως μάλιστα έκρινε το δικαστήριο, «η επιλογή του θύματος έγινε λόγω φυλετικής καταγωγής. Είναι έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά». Σήμερα και ύστερα από 6,5 χρόνια φυλακή, έχουν αποφυλακιστεί αφού το Εφετείο τούς αναγνώρισε ελαφρυντικά. Να επισημανθεί ότι μαρτυρία αστυνομικού που τους συνέλαβε κάνει λόγο για συνομιλία που είχαν στο ΑΤ Πετραλώνων. «Ναι, έχουμε εμπλακεί σε επεισόδιο με έναν αλλοδαπό... Καλά δεν του κάναμε; Αφού μπαίνουν στα σπίτια μας... Εχουν έρθει στη χώρα μας, μας ληστεύουν, μας κάνουνε κακό... Καλά δεν του κάναμε;», του απάντησαν χαρακτηριστικά.

Ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με ένα «επαγγελματικό χτύπημα», παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα. Με επτά μαχαιριές και δύο στιλέτα τύπου «πεταλούδα», οι δύο χρυσαυγίτες τον άφησαν στον τόπο τα χαράματα της 17ης Γενάρη του 2013. Στα σπίτια των δύο μετά τη δολοφονία είχαν εντοπιστεί τρία στιλέτα - «πεταλούδα», ένας σουγιάς, μια μαύρη λεπίδα με ειδική λαβή, ένα αεροβόλο πιστόλι, μια σιδερογροθιά, μεταλλικά σφαιρίδια, δύο σφαίρες πολεμικού τυφεκίου, δύο ξύλινα ρόπαλα και σφεντόνα. Επίσης στο σπίτι του ενός από τους δύο κατηγορουμένους, του Δ. Λιακόπουλου, βρέθηκαν και 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της ναζιστικής οργάνωσης.

Για το εν λόγω οπλοστάσιο επισημάνθηκε χτες από το δικαστήριο ότι έχει ομοιότητες με όπλα που βρέθηκαν σε σπίτια άλλων μελών της ναζιστικής οργάνωσης. Για τα όπλα ο Δ. Λιακόπουλος ισχυρίστηκε ότι τα είχε γιατί του αρέσει δήθεν το κυνήγι και το ψάρεμα. Οσον αφορά το υλικό της Χρυσής Αυγής, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για ψηφοδέλτια τα οποία χρησιμοποιούσε για γραφική ύλη. Πάντως για τα περί ψηφοδελτίων τού επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι πρόκειται για προπαγανδιστικό υλικό και ότι επίσης ο μεγάλος αριθμός των φυλλαδίων δεν συνάδει με τα όσα λέει, ότι δήθεν τα μοίραζαν σε καφετέρια όπου κάθονταν. Αίσθηση έκανε επίσης η αναφορά του Χρ. Στεργιόπουλου στον κατηγορούμενο χρυσαυγίτη για τη δολοφονία Φύσσα, Γ. Τσακανίκα: «Τον γνώρισα στη φυλακή, μου έδωσε χαρτί ότι δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή». «Γιατί, ξέρει ο Τσακανίκας όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής; Γιατί το λέτε έτσι; Ηταν στέλεχος ο Τσακανίκας;», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου.

«Περιστατικό της στιγμής, παρεξήγηση», χαρακτήρισε τις 6 μαχαιριές στον Λουκμάν ο Στεργιόπουλος, κάνοντας λόγο για «αβαθή και αδύναμα» χτυπήματα. «Δεν ήθελα να του κάνω κάτι περισσότερο, αν ήθελα θα το είχα κάνει», είπε, περιγράφοντας επί της ουσίας ότι ήξερε τι έκανε. Από την πλευρά του ο Λιακόπουλος χαρακτήρισε τη δική του μαχαιριά «υπερβολή και λάθος». «Καλά, μια δολοφονία, απλώς υπερβολή...», του επισημάνθηκε από το δικαστήριο. Ισχυρίστηκε επίσης ο Λιακόπουλος ότι δήθεν δεν είχαν αντιληφθεί πως ήταν αλλοδαπός γιατί τους έβρισε στα Ελληνικά, ενώ προανακριτικά είχε πει ότι τους έβρισε σε γλώσσα που δεν καταλάβαιναν.

Οι δολοφόνοι του Λουκμάν στις απολογίες τους επέμεναν στα περί κλεισίματος του δρόμου με τα περίφημα ζικ - ζακ από το θύμα, που πήγαινε αχάραγα με το ποδήλατο στη Λαϊκή για να πιάσει δουλειά, στο ότι βγήκαν ξημερώματα μέσα στο χειμώνα με τα στιλέτα - «πεταλούδα» ...για «να στρώσουν το μηχανάκι», χωρίς πινακίδες, και στα περί συμπλοκής, αντιστρέφοντας για ακόμη μια φορά την πραγματικότητα και παρουσιάζοντας το θύμα, τον μεροκαματιάρη Σαχζάτ, ως θύτη... Δεν έπεισαν το δικαστήριο ότι μετά τη δολοφονία επέστρεφαν σπίτι τους από τη... βόλτα και αντί να ακολουθήσουν άλλη πορεία βρέθηκαν να συνεχίζουν τις «βόλτες» στο Σύνταγμα...

Για την Ιστορία, στην τσέπη του Πακιστανού εργάτη βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, πέντε ευρώ, ένα φυλακτό και δύο διαφημιστικά φυλλάδια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ