Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Προς νέες εθνικές εκλογές στις 10 Νοέμβρη

Ολοκληρώθηκαν χτες οι συναντήσεις του βασιλιά Φιλίππου της Ισπανίας με όλα τα κόμματα και εκδόθηκε ανακοίνωση, που αναφέρει ότι «δεν υπάρχει υποψήφιος (για το σχηματισμό κυβέρνησης) που να έχει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή». Πλέον, η χώρα οδηγείται σε νέες εθνικές εκλογές στις 10 Νοέμβρη.

Και χτες ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Σάντσεθ επέμενε ότι με αποχή άλλων κομμάτων μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στη δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων (οι σοσιαλιστές έχουν 123 βουλευτές στην 350μελή Βουλή). Από την πλευρά τους, ο Αλμπερτ Ριβέρα από το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» και ο Πάμπλο Κασάδο από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που συναντήθηκαν τελευταίοι με τον βασιλιά, επέμειναν ότι μπορεί να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές εφόσον ο Σάντσεθ δεχτεί τους όρους τους. Αυτοί αφορούν στη διάλυση της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Ναβάρα, Σοσιαλιστών εθνικιστών, τη μη απαλλαγή των αυτονομιστών της Καταλονίας, την εφαρμογή του άρθρου 155, δηλαδή την καταστολή οποιασδήποτε τάσης απόσχισης και τη μη αύξηση φορολογίας σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Από την άλλη, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας από το άλλο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Ουνίδας Ποδέμος» (η συμμαχία των «Ποδέμος» με την «Ενωμένη Αριστερά», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) επέμεινε στην πρόταση κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές, ώστε οι «Ποδέμος» να πάρουν υπουργεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ