Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αναβολή της κατά 5% αύξησης δασμών σε δεκάδες κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων, για ένα 15ήμερο πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, στις αρχές Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Διευκρίνισε ότι η αναβολή αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ενόψει και των εκδηλώσεων για τα 70χρονα από την ίδρυση της Κίνας. Σε μία αντίστοιχη χειρονομία, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι Κινέζοι εισαγωγείς ενημερώνονται για τις τιμές αμερικανικής σόγιας, χοιρινού κρέατος και αγροτικών προϊόντων, ενόψει πιθανής επανέναρξης αγοράς αμερικανικών προϊόντων.

ΜΟΣΧΑ.-- «Το πρόβλημα της παρουσίας τρομοκρατίας μεγάλης κλίμακας στο Ιντλίμπ δεν μπορεί να λυθεί με αεροπορικές επιδρομές παρόμοιες με εκείνες που έκαναν οι ΗΠΑ στις 31 Αυγούστου», είπε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι τέτοιες κινήσεις επιδίωξαν την υπονόμευση συμφωνίας εκεχειρίας και κινήσεων για «σταθεροποίηση» της κατάστασης. Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι η ζώνη «αποκλιμάκωσης» συγκρούσεων στο Ιντλίμπ ελέγχεται από «περίπου 50.000 βαριά οπλισμένους τρομοκράτες με μάχιμη εμπειρία».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης για την καθολική εφαρμογή νέου κανονισμού με στόχο την περιστολή των αιτήσεων ασύλου που καταθέτουν μετανάστες στα σύνορα με το Μεξικό. Το Μεταναστευτικό κυριάρχησε αργότερα σε τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μεξικανό ομόλογό του, Αντρές Μ. Λ. Ομπραδόρ, κατά την οποία επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν «διμερείς σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο αμερικανικός κολοσσός «Google» συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, προκειμένου να κλείσει η έρευνα περί φοροδιαφυγής που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί ως προηγούμενο και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου που ενεργοποιούνται στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ