Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επιμένει στην τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Και ζητά ισχυρότερο ρόλο για να γίνει η «Ευρώπη ισχυρότερη»

Από τη συνάντηση Κόντε με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Κόντε με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Αληθινά ήθελα να επισκεφτώ τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πρώτο μου επίσημο ταξίδι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, που προχτές βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συνάντησε όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΕΕ. Μια μέρα μετά την οριστική έγκριση (από Βουλή και Γερουσία) του νέου κυβερνητικού σχήματος, του οποίου είναι επικεφαλής, ο Κόντε επιβεβαίωσε ότι το ιταλικό κεφάλαιο θα συνεχίσει να διεκδικεί μεγαλύτερη ευελιξία για την προώθηση των στόχων του, αλλά και ενεργότερο ρόλο και ανταλλάγματα στην ισχυροποίηση της λυκοσυμμαχίας διεθνώς.

Ο Κόντε συνάντησε τον νέο (Ιταλό) σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, όπως και την νέα (Γερμανίδα) πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεισφέρει για να γίνει η Ευρώπη «πιο δίκαιη, πιο ισχυρή και με λιγότερους αποκλεισμούς». Είπε ακόμα ότι ζήτησε «να διαμορφωθεί ένα σύμφωνο που θα προκρίνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, στην πράσινη οικονομία», όπως και στη λεγόμενη «κυκλική οικονομία», τομείς προφανώς στους οποίους το ιταλικό μεγάλο κεφάλαιο προσβλέπει. Ειδικά η «κυκλική οικονομία» φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων, καθώς συνδυάζει παρέμβαση σε κρίσιμους κλάδους της βιομηχανίας. Οπως την προσδιορίζει και η Κομισιόν, η «κυκλική οικονομία» αφορά τομείς όλου του «κύκλου ζωής» «των προϊόντων: Από την παραγωγή και την κατανάλωση μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών».

Την ίδια στιγμή, ο Κόντε επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε το (δημόσιο) χρέος», πρόσθεσε ωστόσο ότι «θέλουμε να το πράξουμε μέσω οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων» και, όπως έκανε και κατά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης, στις αρχές της βδομάδας, ζήτησε «να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας» (της ΕΕ).

Ειπε ακόμα ότι πρέπει «να ξεπεραστεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου (σ.σ. δηλαδή να αλλάξουν οι όροι "διαχείρισης" του Μεταναστευτικού), όπως και ένα καθεστώς έκτακτων μέτρων και παρεμβάσεων για να ευνοηθεί η ανάπτυξη του Μετσοτζόρνο», αναφερόμενος σε περιοχές του ιταλικού Νότου που η κυβέρνηση ιεραρχεί αναζητώντας νέα πεδία δράσης για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι μιλώντας ειδικά για το Μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι εκείνα τα κράτη - μέλη «που δεν συμμετέχουν στην αναδιανομή των μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα νιώσουν τον αντίκτυπο με σημαντικό τρόπο, με δημοσιονομικούς όρους», ενώ ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν πως πρότεινε ανοιχτά και την «επιβολή (χρηματικής) ποινής».

Θυμίζουμε ότι τη νέα κυβέρνηση Κόντε στηρίζουν το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S), που μέχρι τις αρχές Αυγούστου συγκυβερνούσε με την ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα», το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το μικρότερο «Ελεύθεροι και Ισοι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενέκρινε μέτρα και απέφυγε την πειθαρχική διαδικασία από την ΕΕ(2019-07-04 00:00:00.0)
Δεν αφορούν απλά τους «δημοσιονομικούς κανόνες»(2019-06-14 00:00:00.0)
«Δεσμεύεται» από τις ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου(2018-10-17 00:00:00.0)
Παζάρια και εναλλακτικές στις πλάτες χιλιάδων ανθρώπων(2016-08-23 00:00:00.0)
Προωθεί νέα στοιχεία ενίσχυσης της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής στρατηγικής(2015-06-26 00:00:00.0)
Περισσότερη αστυνόμευση για τους μετανάστες(2013-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ