Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές σήμερα στις Βρυξέλλες

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των τακτικών διμερών διαβουλεύσεων, που ωστόσο αυτήν τη φορά θα γίνουν με φόντο ισχυρά παζάρια και διαφωνίες σε κρίσιμα μέτωπα.

Την Αγκυρα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτζί και την ΕΕ ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεύρυνσης της Κομισιόν Κρίστιαν Ντάνιελσον.

Στην ατζέντα θα βρεθούν «οι εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χρηματοπιστωτική συνεργασία, που αφορά και τους προενταξιακούς πόρους, η διαδικασία κατάργησης της βίζας, η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ενωση, όπως και σημαντικοί τομείς στη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η άμυνα».

Στο μεταξύ, τις διεργασίες ανέδειξε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προχτές ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, που συζήτησαν για το Μεταναστευτικό, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και ειδικότερα με τη Γερμανία. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες, μετά και από συνάντηση στελεχών Γερμανίας - Τουρκίας στο Βερολίνο, εμφανίστηκαν σενάρια ακόμα και για επίσκεψη της ίδιας της Μέρκελ στην Αγκυρα, με βασικό ζητούμενο μία επαναδιαπραγμάτευση της ευρω-τουρκικής Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αστική αρθρογραφία που, μετά και από τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι μπορεί να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, αναδεικνύει πως η Αγκυρα είναι έτοιμη να παζαρέψει πολλές από τις άμεσες επιδιώξεις της. Χτες στη «Χουριέτ» εμφανίστηκε ανάλυση με τίτλο «Η Τουρκία δεν θα είναι πάντα εμπόδιο για τους πρόσφυγες και τους εξτρεμιστές». Η συντάκτρια εξηγεί ότι, όπως επανειλημμένα η ΕΕ απορρίπτει τις προσδοκίες της Τουρκίας να ενταχθεί πλήρως στην Ενωση, αντίστοιχα και η Τουρκία μπορεί σύντομα να απορρίψει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες για «συγκράτηση» των μεταναστευτικών «κυμάτων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι περιγράφοντας πολλές διαφωνίες που έχει η Τουρκία με τη Δύση, η συντάκτρια αναφέρει: «Το αν η Τουρκία ακολούθησε στο παρελθόν σωστές ή λαθεμένες πολιτικές στη Συρία, στην παρούσα φάση είναι άσχετο. Το να αφεθεί η Τουρκία μόνη της στις εξισορροπητικές ενέργειές της ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσε να κοστίσει. Η υποστήριξη της YPG των κουρδικών δυνάμεων από τη Συρία, των οποίων η σχέση με το παράνομο PΚΚ δεν αμφισβητείται πλέον, και η αδιαφορία για τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της δεν βοηθάνε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ