Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
«Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό»

Η νέα έκδοση της ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ θα κυκλοφορήσει στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο: «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον Σοσιαλισμό». Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια συμβολή στην ανάπτυξη του ιδεολογικού μετώπου και επιδιώκει να συμβάλει στην ενίσχυση του προβληματισμού, αλλά και να δοθούν απαντήσεις σε νέους που αμφισβητούν, που ασφυκτιούν στα στενά όρια αυτού του συστήματος. Η έκδοση απευθύνεται ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, σε νέους εργαζόμενους, σε μαθητές και φοιτητές.

Στον πρόλογο της έκδοσης η ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«H έκδοση που κρατάς γράφτηκε από νέους και νέες σαν εσένα. Νέους με όνειρα, στόχους και ανησυχίες. Νέους που καθημερινά δίνουμε τη μάχη για τις σπουδές, τη δουλειά και το μέλλον μας, έχοντας να αναμετρηθούμε με πρόσθετα εμπόδια και δυσκολίες, που φαίνεται πως "ήρθαν για να μείνουν" στις ζωές μας.

Με αυτήν την έκδοση θέλουμε να μοιραστούμε τις σκέψεις μας με σένα που δικαιολογημένα ασφυκτιάς, αγανακτείς με τη σημερινή κατάσταση, χωρίς να είσαι βέβαιος αν και πώς μπορεί αυτή να αλλάξει ριζικά. Με σένα που αναγνωρίζεις ότι τον 21ο αιώνα δικαιούμαστε μια πολύ καλύτερη ζωή, γι' αυτό και δεν σου αρέσει να "χαμηλώνεις" τον πήχη των ονείρων σου. Είναι πολλοί οι νέοι που αγανακτούν με τη βαθιά κοινωνική ανισότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που βασιλεύει στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε σήμερα, δυσκολεύονται να αποδεχτούν πως θα περιορίζουν τη ζωή τους στα όρια που αυτή θέτει.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο μυαλό πολλών νέων "φωλιάζει" η αμφιβολία: "Μπορούν όντως να καλυτερεύσουν ουσιαστικά οι συνθήκες που ζούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας; Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;" Ισως με τη σειρά σου αναρωτιέσαι: "Τι μπορώ να κάνω εγώ κόντρα σε ένα σύστημα που μοιάζει πανίσχυρο; Εχει κάποιο νόημα να παλέψω για κάτι καλύτερο; Μήπως η συλλογική δράση και οι αγώνες δεν "βγάζουν" κάπου, δεν φέρνουν αποτέλεσμα; Μήπως είναι μάταιος κόπος;"

Ενώ κάποιοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο σε όσα ακούγονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις που θα "βελτιώσουν την κατάσταση", ότι "λύση είναι η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστική καινοτομία", ότι "στην πραγματικότητα αυτό που φταίει είναι ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες" ή ότι το "κοινωνικό κράτος" και η "κοινωνική πολιτική" είναι η απάντηση στην άθλια καθημερινότητα που ζούμε.

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα που απασχολούν μεγάλο κομμάτι της νεολαίας επιδιώκουμε να δώσουμε απαντήσεις με αυτή μας την έκδοση. Να μοιραστούμε τις δικές μας σκέψεις, συμπεράσματα και προτάσεις γύρω από τον τρόπο που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα για όλους μας. Να συζητήσουμε για την πρόταση του ΚΚΕ, που είναι ριζικά διαφορετική από τη σημερινή άθλια πραγματικότητα, για την κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Να απαντήσουμε σε ερωτήσεις για το τι συνέβη στις χώρες που, μέχρι πριν από τριάντα χρόνια, οικοδομούσαν μια τέτοια κοινωνία. Να συμβάλουμε να ξανασκεφτούν και όσοι πιστεύουν ότι έχουν βεβαιωμένες απαντήσεις.

Θέλουμε και ελπίζουμε οι σελίδες που ακολουθούν να αποτυπώνουν και να εξηγούν την πεποίθηση που σε εμάς κάθε μέρα ενισχύεται, χάρη στην επιλογή του οργανωμένου αγώνα: Πως απ' το χέρι της νέας γενιάς περνούν πολύ περισσότερα απ' όσα προσπαθούν οι υπερασπιστές του συστήματος να μας πείσουν! Πως κάθε νέος και νέα που αισθάνεται απέχθεια απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα έχει τη δική του θέση στη μάχη μαζί μας, με το βλέμμα καρφωμένο στην αλλαγή, στη νέα κοινωνία που έχουμε ανάγκη. Πως είναι αλήθεια αυτό που έγραψε ο πρωτοπόρος ποιητής της επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι, ότι "εμείς, ο καθένας από μας, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος"»!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org