Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Ανοίγουν τα σχολεία την Τετάρτη με πολλά και σοβαρά προβλήματα

Με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και όχι μόνιμους εκπαιδευτικούς θα κληθούν να λειτουργήσουν για άλλη μια φορά τα σχολεία που την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη θα υποδεχτούν τους μαθητές τους για τον «αγιασμό» της νέας σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 16.191 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια, ενώ οι προσλήψεις των μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρωθούν και να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους γύρω στον Δεκέμβρη. Είναι πολύ πιθανό ότι θα δούμε και φέτος κενές διδακτικές ώρες και δυσκολίες στη διαμόρφωση του προγράμματος τις πρώτες βδομάδες του ανοίγματος των σχολείων, ενώ σε ισχύ είναι οι αποφάσεις που επιτρέπουν διπλές και τριπλές αναθέσεις στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή να διδάσκουν διαφορετικά (και κάποιες φορές εντελώς άσχετα) αντικείμενα από αυτά που έχουν σπουδάσει.

Εντονα αναδεικνύονται φέτος και τα προβλήματα των υποδομών στα σχολεία. Από τη μία, ήταν οι σεισμοί του καλοκαιριού που έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε σχολικά κτίρια, κυρίως στην Αττική, κάποια από τα οποία δεν προλαβαίνουν να επιλυθούν πριν το άνοιγμα των σχολείων και αναζητούνται άλλοι χώροι για να στεγάσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις έχουν ακουστεί ακόμα και προτάσεις περί διπλοβάρδιας που μας γυρίζουν χρόνια πίσω! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και πριν από λίγες μέρες, κάποιες αίθουσες σε σχολεία, ήταν γιαπιά, προκειμένου να επισκευαστούν. Σε Μενίδι, Χαϊδάρι, Αιγάλεω και Νέο Ηράκλειο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα, ενώ μάλλον είναι δεδομένο ότι οι απαιτούμενοι έλεγχοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Από την άλλη, έντονες είναι οι ελλείψεις σε αίθουσες και κτίρια στην Προσχολική Αγωγή, που επεκτείνεται για δεύτερη χρονιά η υποχρεωτικότητά της για δύο έτη, όχι όμως σε όλους τους δήμους που είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω ελλείψεων στα νηπιαγωγεία. Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς να αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία αρκετά μακριά από το σπίτι τους, να δημιουργούνται υπερμεγέθη τμήματα και να προκρίνεται η λύση των αιθουσών kibo σε προαύλειους χώρους σχολείων.

Για άλλη μια χρονιά επίσης, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ ιδίως σε νησιωτικές περιοχές, όπου καταργούνται τμήματα που χαρακτηρίζονται «ολιγομελή» και καλούνται στη μέση των σπουδών τους είτε να μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη, είτε να αλλάξουν ειδικότητα ή ομάδα προσανατολισμού για τις πανελλαδικές εξετάσεις!

Πρεμιέρα θα γίνει μάλιστα φέτος για το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που με αυτό θα δώσουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε τον βασικό κορμό και τη φιλοσοφία του συστήματος που ψήφισε «στα μουλωχτά», μέσα στις διακοπές του Πάσχα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παγώνοντας μόνο τη ρύθμιση για τα λεγόμενα «Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης» και διατηρώντας τον χαρακτήρα της Γ' Λυκείου ως τάξης - φροντιστήριο, όπου θα διδάσκονται μόνο τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Πάνω σε αυτό το σύστημα αναμένεται τα επόμενα χρόνια να χτίσει η ΝΔ τις δικές της, παραπέρα αντιδραστικές αλλαγές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά(1/3/2018)
Λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία...(20/1/2017)
Πανελλαδική διαμαρτυρία στις 23 Ιούνη στο υπουργείο Παιδείας(16/6/2016)
Με τεράστιες ελλείψεις η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση(15/9/2015)
Διαμαρτυρία για τις συγχωνεύσεις και το εξεταστικό της Α' Λυκείου(27/5/2014)
Πολλά τα προβλήματα με το ξεκίνημα(25/9/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org