Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
Τρομο ... γραφία

Συνεχίζονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση μέσα από τρομο-δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκαν οι αντιδράσεις της Αθήνας σε ένα ακόμη δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για ανικανότητα αντιμετώπισης του φαινομένου της τρομοκρατίας και ζητά να μην πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα.

H Ελλάδα, όπως υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και να προστατεύσει Αμερικανούς και άλλους διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αθήνα, όπως και τους αθλητές και τους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το 2004 για τους Ολυμπιακούς. Η εφημερίδα μάλιστα καλεί τον Πρόεδρο Μπους να εξετάσει σοβαρά τη μεταφορά των Αγώνων του 2004 σε άλλη χώρα «όπου οι Αμερικανοί αθλητές θα είναι περισσότερο ασφαλείς από ό,τι στην Αθήνα».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές, με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ερωτήσεις είπε: «Το σχόλιο μας για τις κατά καιρούς εμφανιζόμενες πληροφορίες ορισμένων κέντρων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι πρόκειται για κατηγορίες πραγματικά ανυπόστατες, που έχουν απαντηθεί όχι μόνο από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και από τις επίσημες Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για πληροφορίες όπως σας είπα που δεν ανταποκρίνονται σε καμιά πραγματικότητα, αλλά είναι μεθοδευμένες. Δε μας προβληματίζουν όμως, γιατί πιστεύουμε ότι η επίσημη συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ισχυρή απάντηση σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα».

Πιέζουν για συλλήψεις

Το κύριο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει μεταβληθεί σε «πολεμική ζώνη» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Επικαλείται το τελευταίο περιστατικό έκρηξης βόμβας σε υποκατάστημα της «Αμέρικαν Εξπρές» στην Αθήνα «χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις κάτι που είναι σύνηθες στις περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον αμερικανικής ιδιοκτησίας», ενώ επανέρχεται στη δολοφονία του Βρετανού ακολούθου Στίβεν Σόντερς και παλαιότερες επιθέσεις εναντίον του Γερμανού και του Ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν σημειωθεί συλλήψεις και καταδίκες.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση παρέχει στους τρομοκράτες ασυλία, ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος έχει πρόβλημα γιατί η Αθήνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2004», αναφέρει η «Ουάσιγκτον Τάιμς» που κινδυνολογεί εκτιμώντας ότι στην Αθήνα μπορεί να επαναληφθεί μια τραγωδία όπως αυτή του Μονάχου το 1972. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι «όλοι οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες, ειδικότερα οι Αμερικανοί, είναι πιθανοί στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη».

Η εφημερίδα επικαλείται τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, προς τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της «17Ν» και της πολιτικής ελίτ που κυβερνά τη χώρα, όπως και την επισήμανσή του στην ίδια εφημερίδα ότι «είχε δώσει στις ελληνικές Αρχές κατάλογο με πιθανούς υπόπτους που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση».

Αφού τονίζει ότι εκτός των Αμερικανών η «17Ν» έχει δολοφονήσει και πολλούς Ελληνες και πέρυσι υπήρξαν περισσότερες από 100 τρομοκρατικές ενέργειες με πολιτικά κίνητρα, η «Ουάσιγκτον Τάιμς» παραθέτει την εκτίμηση του πρώην στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, Γουέιν Μέρι, ότι «οι πιθανότητες σύλληψης των τρομοκρατών είναι πολύ μικρές, ενώ οι πιθανότητες να υπάρξουν και άλλοι Αμερικανοί που θα χάσουν τη ζωή τους είναι μεγάλες». Και το κύριο άρθρο της εφημερίδας καταλήγει στην παρακάτω ανάλυση της κατάστασης και την «προτροπή» για μεταφορά των Αγώνων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Αμερικανοί αθλητές και τουρίστες θα αποτελέσουν στόχο της 17Ν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι ανίκανη να σταματήσει αυτούς τους εγκληματίες. Πριν δυο χρόνια, ο πρώην αρχηγός της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ και ο πρέσβης Πολ Μπρέμερ που ηγήθηκαν μιας έρευνας υπό την αιγίδα του Κογκρέσου για την πάταξη της τρομοκρατίας, πρότειναν να τοποθετηθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις, επειδή δεν έχει κάνει τίποτε για τη 17 Νοέμβρη. Η κυβέρνηση Μπους πρέπει να εξετάσει σοβαρά την άσκηση πίεσης για τη μεταφορά των Ολυμπιακών σε μια χώρα όπου οι Αμερικανοί θα είναι πιο ασφαλείς από ό,τι στην Αθήνα».

Η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Washington Times το χαρακτήρισε «υποβολιμαίο» και το αποδοκίμασε (μόνο ως προς το σκέλος των Ολυμπιακών Αγώνων...) σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και θα το επιτύχει να διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004». Ταυτόχρονα, καταδίκασε και «τα όσα μικρόψυχα και ανεύθυνα δήλωσε για την αξιωματική αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοπλοι πράκτορες με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια(2004-07-22 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα του Τύπου(2002-07-25 00:00:00.0)
«Συλλήψεις, δίκες, καταδίκες» προαναγγέλλει ο Τ. Μίλερ(2002-07-02 00:00:00.0)
Κουρνιαχτός τρομοκρατολογίας(2002-02-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται αμείωτα οι «τρομοπιέσεις»(2001-02-11 00:00:00.0)
Και η «αντι- τρομοκρατία» made in USA(2000-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ