Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κατεδάφιση «από τα μέσα»

Μπροστά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περασμένη άνοιξη, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δηλώσει ότι αποσύρει τις προτάσεις της («ιδέες Γιαννίτση» τις είχε χαρακτηρίσει) και να τις βάλει στο ψυγείο. Επτά και πλέον μήνες μετά, ενώ όλα τα κυβερνητικά στελέχη ομνύουν στον «κοινωνικό διάλογο» και δίνουν όρκους πίστης στο «κοινωνικό πρόσωπο» του ΠΑΣΟΚ, τα σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης δηλώνουν «παρών»! Ολα αυτά, που τότε δήθεν «πάγωσαν», «αποσύρθηκαν», είναι εδώ. Σκοντάφτεις πάνω τους, ξεφυλλίζοντας καθημερινά τις σελίδες του Τύπου. Υφέρπουν κάτω από κυβερνητικές δηλώσεις. Επωάζονται και πάλι, πίσω από κάθε συνέντευξη ή αναφορά του κυβερνητικού επιτελείου.

Είναι εδώ τα σχέδια για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η επιδίωξη για χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών. Η μείωση των συντάξεων, η υπονόμευση στο δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Τα πλάνα για εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με τις πλάνες υποσχέσεις για καλύτερες αποδόσεις των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων. Είναι εδώ η «συγχώνευση» των ταμείων, που θα χωνέψει ό,τι απέμεινε από παροχές και δικαιώματα στους εργαζόμενους. Μια ενιαιοποίηση ταμείων προς τα κάτω, μια άθροιση φορέων με αρνητικό πρόσημο για τους ασφαλισμένους. Είναι εδώ η υπονόμευση της κοινωνικής πρόνοιας, με την περικοπή κονδυλίων, το χτύπημα της δημόσιας υγείας με τα νέα νομοσχέδια.

Σε αυτή τη νέα φάση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος. Για λογαριασμό της κυβέρνησης, παρά και ενάντια στα αιτήματα της εργατικής τάξης, «έχει πάρει επάνω του» όλο το παιχνίδι. Μόλις προχτές δήλωσε ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος προϋποθέτει αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμα και δύο χρόνια. Και μάλιστα πως αυτό είναι υπέρ των ασφαλισμένων. Τόσο απλά, τόσο εκσυγχρονιστικά. Ακόμα και αυτή την τριμερή χρηματοδότηση, που μέχρι τώρα ήταν η σημαία της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, φαίνεται να την εγκαταλείπει, υπό το πρόσχημα ότι χρειάζονται πολλές πηγές πόρων. Τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, με τη μέθοδο της κεφαλαιοποίησης, παραδίδονται και αυτά στους μεγάλους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς ομίλους. Και από την άλλη μιλιά για τα κλεμμένα αποθεματικά. Κουβέντα για τη λεηλασία της περιουσίας των εργαζομένων. Λέξη για τις φοροαπαλλαγές, τις μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές.

Το παιχνίδι χοντραίνει! Τα χαμόγελα και οι διαβεβαιώσεις που μοιράζει δεξιά και αριστερά η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κανέναν δεν μπορούν να ξεγελάσουν. Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα για την πιο μεγάλη ταξική συσπείρωση. Συσπείρωση γύρω από το ΠΑΜΕ. Για νέους αγώνες με μπροστάρη το ΠΑΜΕ. Αγώνες που θα κάνουν πράξη το «ούτε βήμα πίσω» που θα απαιτούν και θα «βλέπουν» όχι τους στόχους της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά τις ανάγκες αυτών που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ