Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΡΩΣΙΑ
Ποιοτική η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, λέει ο Ιβάνοφ... .

ΜΟΣΧΑ.-

«Συζητήσαμε τη βελτίωση της ποιότητας της συνεργασίας μας και τι μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία ισότιμης συνεργασίας δίχως να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και δίχως να ασκούμε βέτο σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν την τάδε ή τη δείνα επιχείρηση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ στο τηλεοπτικό κανάλι «RTR», όταν του ζητήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στη Μόσχα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σεργκέι Ιβάνοφ επιχείρησε με κάθε τρόπο να δώσει έμφαση στις, περιορισμένης έκτασης, προσδοκίες που τηρεί η Μόσχα έναντι του ΝΑΤΟ, ονομάζοντας τους ακόλουθους τρεις «βασικούς τομείς» της διμερούς συνεργασίας: η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», η μάχη έναντι του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και κατά του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα...

«Κινούμαστε στην κατεύθυνση μιας σχέσης μεταξύ εταίρων... Δεν το κάνουμε για να τορπιλίσουμε ή να καταστρέψουμε το ΝΑΤΟ εκ των έσω, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε ειλικρινά και τίμια στο όνομα κοινών σκοπών και έργων» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας. Και κατέληξε: «Αν δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό που δε θα βασίζεται στο σημερινό 19 συν έναν, αλλά έναν μηχανισμό των 20, οι απόψεις όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, πρέπει να εξετάζονται».

Ρωσική σύνοδος για το Αφγανιστάν...

Και ενώ στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας επικρατεί πυρετός σε σχέση με τη βαθμηδόν μετεξέλιξη ή ακόμη και εν γένει «μετάλλαξη» των σχέσεων της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί μεγάλη δραστηριότητα όσον αφορά το λόγο της Ρωσίας και των γειτόνων της στις μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ανακοίνωσε χτες πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα περιφερειακή σύνοδος «για την κατάσταση και την ασφάλεια εντός και εκτός Αφγανιστάν που θα επικεντρωθεί στις κοινές προσεγγίσεις σε μία μεταπολεμική αφγανική κυβέρνηση» με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και της Αρμενίας.

«Κατά τη σύνοδο θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για τον παγκόσμιο συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα που θα γίνουν» είπε ο Γιακοβένκο, δίχως να προβεί σε άλλες λεπτομέρειες... Αυτό ενώ χτες άρχισε στη Μόσχα η τριήμερη επίσκεψη του Μουσταφά Οσμάν, υπουργού Εξωτερικών του Σουδάν, μιας χώρας που ως γνωστόν συμπεριλαμβάνεται στη μακρά μαύρη λίστα αυτών που οι Αμερικανοί θεωρούν πως «υποθάλπουν ή υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ