Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Φεστιβάλ ως μοχλός των λαϊκών διεκδικήσεων για ελεύθερους χώρους

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».

Σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι οι στίχοι του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή «με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον Σοσιαλισμό».

Την Παρασκευή 13/9, στην Κεντρική Σκηνή, θα παρουσιαστεί μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα σε στιγμές της ταξικής πάλης στη Θεσσαλονίκη από το συγκρότημα της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει η κεντρική πολιτική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μιλώντας για το χώρο του Φεστιβάλ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η Μαρία Αντωνακάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επισήμανε: «Δεν επιλέγουμε τυχαία αυτόν το χώρο, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ μας. Είναι ένας χώρος - σύμβολο αντίστασης και ηρωισμού του λαού μας την περίοδο της Κατοχής. Χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπος εκτελέσεων και βασανιστηρίων κομμουνιστών, αγωνιστών και αντιστασιακών. Υπολογίζεται ότι οι εκτελέσεις ξεπέρασαν τις 800, ενώ ο αριθμός όσων φυλακίστηκαν πλησιάζει τις 5.000».

Σημείωσε πως «το στρατόπεδο παρουσιάζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης και παραμέλησης με ευθύνη των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων» και πως η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ εκεί αποτελεί «μοχλό για την αξιοποίησή του ως πάρκου απαραίτητου για το λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης». Τόνισε πως «στο έδαφος της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων για τη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας του, της υποχρηματοδότησης, της αδυναμίας φύλαξης και καθαριότητας του πάρκου βρίσκει πάτημα η ανταποδοτικότητα».

Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει, το κόστος για την ανάπλαση των 270 χιλ. τ.μ. του χώρου προϋπολογίζεται στα 53 εκατ. ευρώ.

«Ενα κομμάτι των κτιρίων», είπε, «έχει αποφασιστεί ήδη να δοθεί σε ιδιώτες, με στόχο τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Απέναντι στα παραπάνω, η ΚΝΕ διεκδικεί μαζί με το λαό της περιοχής: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις φάσεις εξέλιξης και συντήρησης του έργου. Δέσμευση από το δήμο ότι αφενός οι λειτουργίες που θα παρέχει το Μητροπολιτικό Πάρκο θα καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες του λαού σε παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκα και αφετέρου να αποφευχθεί η ιδιωτική λειτουργία αλλά και θα αναδεικνύεται η ιστορική σημασία του χώρου με Μουσείο Εθνικής Αντίστασης αφιερωμένο στους εκτελεσμένους αγωνιστές του στρατοπέδου και κατασκευή μνημείου στη μνήμη τους».

Ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως ήδη η ανταπόκριση στο μεγάλο πολιτικό άνοιγμα των Οργανώσεων της ΚΝΕ όλο το προηγούμενο διάστημα είναι μεγάλη και ο χώρος ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και νέους εργαζόμενους. «Καλούμε κάθε νέο να έρθει μαζί μας στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας, της μόρφωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, συνολικά της ζωής», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο αγώνας για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό αποτελεί την καρδιά του Φεστιβάλ, την καρδιά της πρότασης πάλης του ΚΚΕ (...) Το Φεστιβάλ ποτέ δεν έπαψε να ζωγραφίζει εικόνες από το μέλλον που δικαιούμαστε οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών».

Το Φεστιβάλ, το οποίο, όπως σημείωσε, «έχει χορηγούς» τους δεκάδες χιλιάδες νέους οι οποίοι το στήνουν σε όλη την Ελλάδα «με το μεράκι, την έμπνευση, τη φαντασία, την επιμονή και τη συλλογική εθελοντική δουλειά», παρουσιάζει και φέτος πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις 3 Σκηνές του, αλλά και εκθέσεις, αθλητικές δραστηριότητες και συζητήσεις στα Στέκια Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, Μαθητών, στο Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στα Στέκια Αθλητισμού και Φοιτητών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org