Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ξεκινά άμεσα η κατασκευή μιας νέας χωματερής - «βόμβας» στη Φυλή!

Δημοσιεύτηκε χτες η προκήρυξη του διαγωνισμού, που προβλέπει ότι χώρος του ΧΥΤΑ θα διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσει ακόμα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών για τα επόμενα χρόνια

Μία νέα χωματερή - βόμβα για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και το περιβάλλον έχει αποφασίσει να κατασκευάσει στη Φυλή η διοίκηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής. Αυτή η χωματερή φτιάχνεται για να δεχτεί 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια.

Αυτή η απόφαση έρχεται μόλις τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της θητείας της Ρένας Δούρου, κάτι που από μόνο του παραπέμπει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον διάδοχό της, Γιώργο Πατούλη. Δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν όχι μόνο στη διατήρηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά και στη δημιουργία και νέας που βαφτίζουν «επέκταση» της σημερινής.

Πιο συγκεκριμένα, χτες, Τρίτη 27 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο: «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι: «ΟΕΔΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής». Εκεί δηλαδή που εδώ και δεκαετίες κυβερνήσεις και περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους να ζουν «αγκαλιά» με τα σκουπίδια και τον καρκίνο, αποφασίζουν τώρα, όχι απλά την επέκταση της λειτουργίας της χωματερής, αλλά τη δημιουργία μιας νέας χωματερής που θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα!


Και δεν βάζει μπουρλότο μόνο στο Θριάσιο και τη Δυτική Αττική, αλλά συμπαρασύρει και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αφού επικαλούμενοι τα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων, θα προχωρήσουν και άλλοι σχεδιασμοί για νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, όπως για παράδειγμα στο Γραμματικό.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη:

«...η αναθέτουσα αρχή επιδιώκει να εξεύρει προσωρινή (ενδιάμεση) λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής (...) Η σύμβαση είναι μεικτή και περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών, την εκτέλεση του έργου, την υποστήριξη στη λειτουργία και την αποκατάσταση του χώρου».

Για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα το τι ακριβώς θα γίνει, παραθέτουμε ορισμένα σημεία από την περιγραφή της σύμβασης.

«Α' φάση: Σύνταξη του συνόλου των απαραίτητων μελετών, που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και το σύνολο των ενεργειών και δράσεων για τη σύνταξη των εγγράφων (...)

Β' φάση: Εργασίες κατασκευής του ενδιάμεσου χώρου τελικής διάθεσης αποβλήτων, εντός της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Οι εργασίες περιλαμβάνουν ενδεικτικά: Τα κύτταρα που θα επιλεγούν, θα πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων.


Associated Press

Οι εργασίες κατασκευής των κυττάρων περιλαμβάνουν ενδεικτικά: έργα διαμόρφωσης των κυττάρων, με τις απαιτούμενες εκσκαφές, επιχώσεις, σχέδια πλήρωσης των νέων ΧΥΤΑ θα προβλέπουν την ταυτόχρονη κάλυψη των απορριμμάτων σε ημερήσια βάση και τη σταθεροποίηση των απορριμματικών πρανών, προσβάσεις, έργα στεγάνωσης των κυττάρων, έργα διαχείρισης στραγγισμάτων. Τα συνοδά έργα των νέων ΧΥΤΑ περιλαμβάνουν: έργα οδοποιίας, πυρόσβεσης, έργα ελέγχου διαφυγών βιοαερίου, δίκτυα άρδευσης.

Γ' φάση: Η υποστηρικτική λειτουργία είναι 2ετής και περιλαμβάνει εργασίες διάστρωσης, συμπίεσης, χωματοκάλυψης των απορριμμάτων.

Δ' φάση: Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού που θα διαθέσει ο ανάδοχος με στόχο την υλοποίηση της μεταβατικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων αξιοποιήσιμων προϊόντων, που ενδεχομένως προκύψουν από τη μεταβατική διαχείριση».

Η μεθόδευση

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός τους προβλέπει η Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο να βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση, με επέκταση της χωματερής, με εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, με παραγωγή καύσιμων αποβλήτων κυρίως για τσιμεντοβιομηχανίες. Πρόκειται για μια περιοχή που συγκεντρώνονται βιομηχανίες, δεκάδες μονάδες διαχείρισης επικίνδυνων και μη αποβλήτων, οικιστικές ζώνες και ήδη αντιμετωπίζει δραματική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος και για νέες χωματερές, σε άλλα μέρη της Δυτικής Αθήνας, με την ενεργοποίηση του νόμου που δίνει ακόμα και τα ανενεργά λατομεία στη διαχείριση των απορριμμάτων παράλληλα με την επικείμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων προβλέπεται ένας τρελός χορός εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους περιβόητους επενδυτές, που θα θησαυρίσουν.

Αλλωστε, θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «εμπιστευτικό έγγραφο» της διοίκησης της Περιφέρειας προς τον νέο περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, γινόταν αναφορά και στις λεγόμενες «Μεσοπρόθεσμες λύσεις», που χαρακτηρίζονται στο έγγραφο και ως «οριστικές», που δεν είναι άλλες, σύμφωνα με το αντιλαϊκό ΠΕΣΔΑ, από:

-- Τους χώρους που κρίθηκαν προ 16ετίας ως καταρχήν «κατάλληλοι» με σχετική διάταξη νόμου (άρθ.33, Ν.3164/2003), και

-- ανενεργά λατομεία.

Και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται το πρώην λατομείο «Μουσαμά» στη «Ζώνη Α' Απολύτου Προστασίας του Ορους Αιγάλεω» και το πρώην λατομείο «Κυριακού», ήδη αποκατεστημένο κατά μεγάλο μέρος του.

Αυτά για τα οποία, δηλαδή, προεκλογικά ο Γιάννης Πρωτούλης αποκάλυπτε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ και για τα οποία τότε η Ρένα Δούρου αναρωτιόταν τάχα «τι είναι αυτό;». Τέτοια υποκρισία και τέτοια ψέματα...

Επικίνδυνα σχέδια

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη πάντως, αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι πως η σκόπιμη προβολή των προϋποθέσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα για τη δημιουργία νέας χωματερής, ανέφικτων στο ασφυκτικό πλαίσιο του χρόνου που απομένει «έως το φθινόπωρο του 2020 περίπου» (χρόνος που υπολογίζεται και από την προκήρυξη ότι πρέπει να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ), δίνει χείρα βοηθείας στον Γ. Πατούλη να προϊδεάσει για την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων, με ό,τι αυτά συνεπάγονται σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής αλλά και του Γραμματικού.

Αλλωστε, έχουν ήδη ετοιμάσει τέτοιο κλίμα. Χαρακτηριστικό είναι πως, σε ανακοίνωσή του, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής και προαλειφόμενος πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ζητά την παρέμβαση συνολικά του αστικού κράτους («αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού και του Κεντρικού Κράτους») και των αστικών κομμάτων, κλείνοντας ταυτόχρονα και το μάτι στην αστική Δικαιοσύνη. Και ταυτόχρονα, υπάρχουν οι αναφορές της Ρ. Δούρου όπως: «Πρόκειται για ένα θέμα υψίστης σημασίας (...) που επιβάλλει συναντίληψη και ενότητα στην εφαρμογή της όποιας λύσης επιλέξετε», «από την πλευρά μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας, όχι πια για ανταλλαγή επιστολών, αλλά για να σκύψουμε μαζί, όσο το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις, με σοβαρότητα πάνω στο σύνθετο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που επιβάλλει συνεργασία, σύνεση, συναίνεση και συναντίληψη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλούν σε κινητοποίηση στις 20 Μάη(16/5/2020)
Μαζική και μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές(19/12/2019)
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο και στη συναυλία της Πέμπτης(17/12/2019)
Σε νέο χώρο πιο κοντά στον οικιστικό ιστό η νέα χωματερή - βόμβα!(29/8/2019)
Κάλεσμα αγώνα για να κλείσει η χωματερή της Φυλής, για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων(7/2/2019)
Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής(29/9/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org