Δυνάμεις του ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και πρωτοβουλίες για να ζωντανέψει ο χώρος
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, έκτασης 1.200 στρεμμάτων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκτάσεις πρασίνου, εκατοντάδες δέντρα, λίμνες και υπαίθρια θεατρική σκηνή. Παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις εικόνες εγκατάλειψης που κυριαρχούν, καθημερινά το επισκέπτονται λαϊκές οικογένειες, για να πάρουν μια ανάσα, σε μια περιοχή όπου οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι. Η εικόνα που επικρατεί δεν είναι καινούργια και οι ευθύνες διαχρονικές, με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τις ελλείψεις να έχουν αφήσει τα σημάδια τους.
Οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, συντήρησαν αυτή την κατάσταση, στρώνοντας το έδαφος για την εμπορευματοποίησή του. Στις αρχές του χρόνου δημοσιεύτηκε ο κανονισμός λειτουργίας του πάρκου «Α. Τρίτσης», που συνοδεύτηκε με δηλώσεις για αναβάθμισή του, ωστόσο από αυτόν απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην κάλυψη των αναγκών, ενώ γίνεται λόγος για χορηγίες και δραστηριότητες εμπορικής εκμετάλλευσης.
Από την πρόσφατη πρωτοβουλία πυροπροστασίας |
Από κατά καιρούς εξαγγελίες απουσιάζει σταθερά η δέσμευση για την αναγκαία στελέχωση και κρατική χρηματοδότηση του πάρκου, η οποία παραμένει καθηλωμένη, καθώς το πάρκο ανήκει στο κράτος και το διαχειρίζεται δημόσιος φορέας, παρακρατείται ένα 0,01% από τον προϋπολογισμό κάθε δήμου της Αττικής και προκύπτει ένα ποσό που δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες.
Με κεντρικό σύνθημα «Πάρκο ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα», το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με κινητοποιήσεις, Ερωτήσεις, πολύμορφες παρεμβάσεις και άλλες πρωτοβουλίες, έχουν καταγγείλει και αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις, αλλά και οι εκάστοτε διοικήσεις του πάρκου, καλώντας το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και διεκδίκηση της λαϊκής περιουσίας.
Οι Κομματικές Οργανώσεις του Τομέα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και οι φίλοι του Κόμματος ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση του πάρκου και του χαρακτήρα του. Από τη δεκαετία του 1980, με πρωτοβουλία και των δημοτικών αρχών των όμορων δήμων που στήριζε το Κόμμα, κινητοποίησαν το λαό της περιοχής για την υπεράσπιση του πάρκου, παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.ά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για τη μη παραχώρηση έκτασης του πάρκου σε ιδιώτες, ενώ βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του πάρκου. Σε όλο αυτό το διάστημα γίνονται παρεμβάσεις στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια των γειτονικών δήμων. Οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ προχώρησαν ταυτόχρονα και σε πρωτοβουλίες πυροπροστασίας του χώρου στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009, ενώ στα τέλη του Ιούλη η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ περιφρουρούσε την περιοχή, αφού η χρόνια εγκατάλειψη και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης αποτελούν εύφλεκτη ύλη.
Τον Σεπτέμβρη του 2010 έγινε για πρώτη φορά στο πάρκο το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με αποφασιστική συμβολή στην ανάδειξη του δρόμου της διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων του πάρκου, την προβολή του ζητήματος ευρύτερα. Τις μέρες του Φεστιβάλ το πάρκο παίρνει ζωή, η εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της Οργάνωσης συμβάλλει στον καθαρισμό του, στην αποκατάσταση μιας σειράς προβλημάτων, στην απόδοσή του στο λαό της περιοχής καλύτερο, συμβάλλοντας στη διεκδίκηση για τις ανάγκες άθλησης, αναψυχής, ψυχαγωγίας των ανθρώπων όλων των ηλικιών.