Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλία καθαρισμού του Πάρκου «Τρίτση»

Με το σύνθημα «Διεκδικούμε πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα», η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ πήρε το περασμένο Σάββατο πρωτοβουλία καθαρισμού και περιποίησης του Πάρκου «Τρίτση», το οποίο στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει για άλλη μια χρονιά το κεντρικό τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Πλήθος νέων αλλά και μεγαλύτερων συμμετείχε στην προσπάθεια το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το πάρκο είναι λαϊκή περιουσία και δεν πρόκειται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με σακούλες και τσουγκράνες στα χέρια, επιδόθηκαν με όρεξη και μεράκι στις εργασίες καθαρισμού και περιποίησης απ' άκρη σ' άκρη, σε όλο το πάρκο, μαζεύοντας σκουπίδια και ξερά χόρτα. Η πρωτοβουλία όχι μόνο είχε αποτελέσματα, αλλά απέσπασε και τα θετικά σχόλια όσων κατοίκων της περιοχής βρέθηκαν στο πάρκο.

Εκατοντάδες σακούλες γεμάτες σκουπίδια κάθε είδους, αλλά και ξερά χόρτα, συγκεντρώθηκαν από την εξόρμηση, καθώς το Πάρκο «Τρίτση» βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος της τύχης του, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσής του που ακολουθείται διαχρονικά και το τελευταίο διάστημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.


Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την υπεράσπιση του χώρου. Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» τα έξι προηγούμενα χρόνια στο χώρο έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του ζητήματος.

«Σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η ΟΠ Αττικής ανέλαβε την πρωτοβουλία περιποίησης και καθαρισμού του πάρκου, κόντρα στο καθεστώς εγκατάλειψης που του έχουν επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι τοπικές διοικήσεις των Δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού» δήλωσε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, και συνέχισε: «Σε λίγες μέρες, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πάρκου το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" για 7η συνεχόμενη χρονιά, ένας θεσμός πολιτικός και πολιτιστικός, που συμβάλλει στην ανάδειξη του χαρακτήρα του πάρκου. Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση ενάντια στην τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση τον Αύγουστο, που ανοίγει την πόρτα στις μπίζνες των ΜΚΟ στο χώρο του πάρκου».

Παρών στην πρωτοβουλία και ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ανάμεσα σε άλλα:

«Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Αύγουστο και ψηφίστηκε από τη Βουλή, το οποίο αφορά και το Πάρκο "Τρίτση", είναι αντιδραστικό, γιατί δεν εξασφαλίζει καμία κρατική χρηματοδότηση και καμία πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες του πάρκου σε φύλαξη, ηλεκτροδότηση κ.λπ. Αντιθέτως, προβλέπει να λαμβάνονται χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που είναι ήδη μειωμένοι έως και 65%, ενώ είναι θεσμοθετημένοι πόροι για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των δήμων. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του προηγούμενου διαστήματος, καλούμε και τώρα το λαό της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο, να παλέψει στο διεκδικητικό πλαίσιο με κεντρικό σύνθημα "Πάρκο ανοιχτό για το λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα"».

Το πάρκο και η περιφρούρησή του είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος


Η πρωτοβουλία που πήρε η ΟΠ Αττικής για τον καθαρισμό και την περιποίηση του πάρκου εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για την υπεράσπιση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», μπροστά στη συντεταγμένη προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θέλει να προωθήσει την εμπορευματοποίηση του πάρκου.

Το Πάρκο «Τρίτση» βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση, με τις ευθύνες για την εικόνα εγκατάλειψης του πάρκου να βαραίνουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) που από το 2014 έχει αναλάβει τη λειτουργία του πάρκου, αλλά και τις δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Ξεκάθαρη για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι η κίνησή της να φέρει στις αρχές Αυγούστου σε συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα για τη διαχείριση του πάρκου, ο οποίος φέρει τον τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης"». Στόχος της δεν είναι άλλος από το να βάλει ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ στη διαχείριση του πάρκου, για την όσο δυνατόν περισσότερη εμπορευματοποίησή του, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των κατοίκων της γύρω περιοχής και όχι μόνο.


Οπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση της ΚΝΕ για το ζήτημα, «το Πάρκο "Τρίτση" και η περιφρούρησή του αποτελεί υπόθεση του λαϊκού κινήματος και των διεκδικήσεών του, είναι χώρος πρασίνου και οφείλει να μείνει ανοιχτό για δημόσια και δωρεάν χρήση από το λαό, ως χώρος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, με επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org