Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω διαπραγματεύσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν το Σάββατο και τη Δευτέρα στο Αφγανιστάν, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν για την «ειρήνευση» της περιοχής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το Σάββατο η επίθεση καμικάζι σε γάμο στην Καμπούλ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 63 ανθρώπους ενώ 182 τραυματίστηκαν. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε αίθουσα στη δυτική Καμπούλ, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν ως επί το πλείστον μέλη της σιιτικής μειονότητας.

Τουλάχιστον 66 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στο Αφγανιστάν σε σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν σε εστιατόρια και πλατείες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά, καθώς η χώρα γιόρταζε τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία. Μέχρι χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τις 10 βόμβες που τοποθετήθηκαν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την Κυριακή την ικανοποίησή του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, αλλά και με την αφγανική κυβέρνηση. «Κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν. Κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις με την αφγανική κυβέρνηση», είπε. Αμερικανικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι πλησιάζει η υπογραφή συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν πως παραμένουν μεγάλες διαφορές, επιβεβαιώνοντας τις εκατέρωθεν πιέσεις και το σύνθετο παζάρι.

Την Παρασκευή, μετά από συζήτηση που είχε με στενούς του συμβούλους για το Αφγανιστάν, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε: «Από πολλούς στο αντίπαλο στρατόπεδο αυτού του πολέμου που κρατάει 19 χρόνια, και από εμάς, επιδιώκεται να κλειστεί μια συμφωνία - αν είναι εφικτό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ