Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Γιόρτασαν» την αντεπανάσταση Μέρκελ και Ορμπαν

Τριάντα χρόνια μετά, πάνω από 1,45 εκατ. συνταξιούχοι στη Γερμανία εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Β. Ορμπαν

MTVA - Media Service Support a

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Β. Ορμπαν
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με επαίνους στην ΕΕ και τη «συνεργασία» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την αντεπανάσταση σε Γερμανία και Ουγγαρία, «γιόρτασαν» χτες στο Σοπρόν της Ουγγαρίας η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, τα 30 χρόνια από το «άνοιγμα των ουγγρικών συνόρων» προς την Αυστρία μετά από ένα πανευρωπαϊκό πικ νικ. Το διασυνοριακό πικ νικ ήταν ένα «βασικό δομικό στοιχείο για την ενοποίηση της Ευρώπης» και της Γερμανίας, τόνισε η Μέρκελ, επιχαίροντας για την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Οπως σημείωσε ο Β. Ορμπαν, οι Ούγγροι «γνώριζαν πάντα ότι η δική τους απελευθέρωση από τη Σοβιετική Ενωση» θα μπορούσε να επιτευχθεί «μόνο μέσω της επανένωσης της Γερμανίας». «Η πολιτική δυναμική αυτού του βήματος έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην Ουγγαρία να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Η ενότητα της Ευρώπης δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται «ολοκληρωμένη», θα πρέπει να αναδημιουργηθεί «μέσα από τις συγκρούσεις», δήλωσε ο Ορμπαν με σαφείς υπαινιγμούς στις αντιθέσεις εντός της ΕΕ, όπως π.χ. οι διαφωνίες για τη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων. Η Γερμανίδα καγκελάριος απολαμβάνει «την εκτίμηση του ουγγρικού έθνους», ιδιαίτερα επειδή εργάζεται πάντα για την ευρωπαϊκή συνοχή, συνέχισε ο ...«ευρωσκεπτικιστής» Ορμπαν.

Το Σοπρόν δείχνει «πόσα μπορούμε να πετύχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι όταν αγωνιζόμαστε γενναία για τις αδιαίρετες αξίες μας», τόνισε από την πλευρά της η Αγκ. Μέρκελ, προτρέποντας τα κράτη - μέλη σε συμβιβασμούς.

Δουλειά μέχρι τον τάφο

Πού οδήγησε η ανατροπή του σοσιαλισμού τους εργαζόμενους στη Γερμανία δείχνουν και τα χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ότι ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι στη Γερμανία εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα βυθισμένοι στη φτώχεια.

Ετσι, το 2018 πάνω από 1,45 εκατ. συνταξιούχοι εργάζονταν στη Γερμανία, δηλαδή το 8% των συνταξιούχων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2000 ήταν 3%. Επιπλέον, 1 στους 12 συνταξιούχους έχει κάποιο έξτρα εισόδημα από εργασία.

Οι μισοί από τους εργαζόμενους συνταξιούχους ημιαπασχολούνται με ελαστικές μορφές εργασίας (κυρίως με μίνι τζομπς και ανώτατο μισθό 450 ευρώ), ενώ 1 στους 4 ασφαλίζεται στην εργασία ή είναι αυτοαπασχολούμενος. Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της συνταξιοδότησης εργάζεται σχεδόν 1 στους 3 συνταξιούχους, οι περισσότερες γυναίκες, αφού ο εργασιακός τους βίος περιλαμβάνει κυρίως μερική απασχόληση, προσωρινή δουλειά και μεγάλα διαλείμματα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Οι μισοί από τους άντρες και τα 2/3 των γυναικών που εργάζονται μετά τη σύνταξη δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη τα χρήματα. Το υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι μελλοντικά θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων, γιατί, όπως λέει, «αλλάζουν οι απαιτήσεις της ζωής» αλλά και γιατί αναζητούν μια «πιο ενεργό συμμετοχή στην οικονομία και την κοινωνία»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ