Τρίτη 20 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Στην επιφάνεια οι αντιθέσεις με φόντο τις διαδηλώσεις

Συνεχίστηκαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες όλο και πιο έντονα αξιοποιούνται από διάφορα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, στον ανταγωνισμό τους και τα παζάρια τους με την Κίνα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σήκωσε τους τόνους απειλώντας ευθέως την κυβέρνηση της Κίνας, ότι εάν προχωρήσει σε σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων και υπάρξει «νέα Τιενανμέν», «θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε (εμπορική) συμφωνία».

Η ΕΕ και ο Καναδάς, με κοινή δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της Καναδής ΥΠΕΞ, Κρίστια Φρίλαντ, κάλεσαν «όλα τα μέρη» να ξεκινήσουν έναν «ευρύ και περιεκτικό διάλογο» για την «ανάσχεση της κατάστασης» στο Χονγκ Κονγκ. «Οι θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου της ελευθερίας του συναθροίζεσθαι ειρηνικά, και ο υψηλός βαθμός αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (...) είναι κατοχυρωμένες από τον θεμελιώδη νόμο του κράτους και διεθνείς συμφωνίες και πρέπει να συνεχίσουν να τυγχάνουν σεβασμού», αναφέρεται. «Ωστόσο, πρόσφατα σημειώθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός απαράδεκτων βίαιων περιστατικών, που εγκυμονούν κινδύνους περαιτέρω βίας και αστάθειας», συμπληρώνεται.

Η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά αξίωσε από την καναδική κυβέρνηση «να πάψει άμεσα να αναμειγνύεται» στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, σχολιάζοντας την κοινή ανακοίνωση της καναδικής διπλωματίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις διαδηλώσεις στην πόλη, άλλοτε βρετανική αποικία. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες διαρκούν δέκα και πλέον βδομάδες στο Χονγκ Κονγκ, έχουν «εκφυλιστεί» και χαρακτηρίζονται από «ακραία βία», αντέτεινε η πρεσβεία της Κίνας στην Οτάβα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ