Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Θρασύδειλοι εγκληματίες και αμετανόητοι ναζιστές

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Ιούλη, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, οι απολογίες των 18 χρυσαυγιτών για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Στο εδώλιο κάθισαν οι Αγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μιχάλαρος, Πατέλης, Ρουπακιάς, Σαντοριναίος, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσακανίκας, Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Χρυσαφίτης.

«Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις απολογίες των χρυσαυγιτών, μελών του τάγματος εφόδου που, με εξαίρεση τον καθ' ομολογία δολοφόνο Ρουπακιά, προσπάθησαν να αρνηθούν την εμπλοκή τους στο έγκλημα αλλά ακόμα και την παρουσία τους στην καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας, παρά τα ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία (κλήσεις των κινητών και κεραίες που τα ενεργοποιούν, καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων κ.λπ.). Δεν μπόρεσαν να κρύψουν ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από το ναζιστικό χαρακτήρα της και ότι οι εγκληματικές πράξεις διαπράχθηκαν με συντονισμό, οργάνωση και καθοδήγηση από την ηγεσία της οργάνωσης.

Να υπογραμμιστεί ότι ο πυρηνάρχης της ΤΟ Νίκαιας Γ. Πατέλης στην απολογία του αρνήθηκε ότι υπήρξαν πειθαρχικός έλεγχος και επίπτωση από τη Χρυσή Αυγή σε βάρος του μετά τη δολοφονία, επιβεβαιώνοντας και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ι. Λαγό, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: «Γιώργο, μένεις». Θυμίζουμε ότι μάρτυρες υπεράσπισης του αρχηγού Μιχαλολιάκου είχαν καταθέσει ακριβώς τα αντίθετα. Ο Γ. Ρουπακιάς ισχυρίστηκε, από την πλευρά του, ότι από το αστυνομικό τμήμα πήρε τον πυρηνάρχη του Πατέλη για να τον συμβουλευτεί για δικηγόρο και ότι μάλιστα στο τρίτο τηλεφώνημα του είπε να πάρει και τον Λαγό...

Οργανωμένο σχέδιο

Το οργανωμένο σχέδιο της δράσης του τάγματος εφόδου αναδεικνύεται και από την απολογία του χρυσαυγίτη δολοφόνου.

Πρ.: «Μήπως ο προορισμός σας ήταν ο Φύσσας, για τον οποίο και σταματήσατε;», ρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ρουπ.: «Οχι βέβαια. Ο προορισμός μου ήταν το "Κοράλλι". Πού να τα ξέρω εγώ αυτά που έγιναν; Υπέθεσα ότι κάποιοι χρυσαυγίτες με μηχανάκια τούς κυνήγησαν και βρέθηκαν στην Τσαλδάρη (σ.σ. ο Φύσσας και οι φίλοι του). Μάλλον υπέθεσε ο άνθρωπος ότι θέλαμε να τον περικυκλώσουμε γι' αυτό και κινήθηκε όπως κινήθηκε...».

Σημειωτέον, επισημάνθηκε από τους δικαστές το καίριο χτύπημα στον Παύλο Φύσσα. Να τονιστεί ότι εμφανίστηκε προκλητικός και αμετανόητος φτάνοντας να κάνει λόγο για «μια απλή ανθρωποκτονία» που έγινε ολόκληρο θέμα και συνέβη επειδή ο Φύσσας έστριψε το σώμα του και «προσέκρουσε» στο μαχαίρι που τον πήρε στην καρδιά!

Ο πυρηνάρχης Πατέλης επίσης δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση για ποιο λόγο ο Ρουπακιάς επέλεξε να τον καλέσει μετά την προσαγωγή του για να τον ενημερώσει. Ούτε για τα μηνύματα του Ι. Λαγού για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Δεν ήξερε τίποτα για τη δολοφονική επίθεση στους αλιεργάτες και για τα περί «εντολής Λαγού» στα μηνύματα που έστελνε. Ανέφερε ότι το έκανε από μόνος του, για να υπάρχει ανταπόκριση και να έρχεται κόσμος στην Τοπική... Οσο για το περιβόητο «ό,τι κινείται σφάζεται», το έριξε στην έλλειψη ευγλωττίας!

Την οργανωμένη επίθεση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης (μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου και αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από τα γραφεία της Νίκαιας και κατέληξαν στο «Κοράλλι») με τελικό στόχο τις μαχαιριές του χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα επιβεβαίωσαν, εμμέσως πλην σαφώς, με τις απολογίες τους και οι Αθ. Τσορβάς και Νικ. Τσορβάς, οι μόνοι από τα μέλη του τάγματος εφόδου που αποδέχονται την παρουσία τους στο σημείο.

Ο δεύτερος ανέφερε ότι είδε μαζί με τον ξάδελφό του το αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά ανάποδα στην Π. Τσαλδάρη χωρίς ο ίδιος να είναι μέσα και είδαν πως ο κόσμος διαλυόταν. «Είδα ανθρώπους να φεύγουν σαστισμένοι, σαν κάτι να έχει γίνει», είπε χαρακτηριστικά. Η διαδρομή επίσης που ανέφερε ότι ακολούθησε μαζί με τον ξάδελφό του με το αυτοκίνητο, δήθεν για να πάει σπίτι του, ήταν αντίθετη, ομολογώντας στην ουσία ότι συνέτεινε στην περικύκλωση του Φύσσα από το τάγμα εφόδου. Μάλιστα, επισημάνθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για τη σχετική διαδρομή: «Ολο τον κύκλο που κάνατε...». Ο Αθ. Τσορβάς είπε ότι αυτός και ο ξάδελφός του έφυγαν όταν άκουσαν κάποιον να φωνάζει από μακριά: «Σπάστε, Αστυνομία». Στη συνέχεια ακολούθησαν αλλεπάλληλες κλήσεις σε Ρουπακιά, Πατέλη, Κομιανό, Χρυσαφίτη κ.ά.

Και οι δύο προσπάθησαν να υποβαθμίσουν ανεπιτυχώς τις προανακριτικές τους καταθέσεις. Ο Αθ. Τσορβάς τα όσα είχε καταθέσει στις ανακρίτριες, π.χ. για ρόπαλα και κλομπ που κρατούσαν οι χρυσαυγίτες. Ο Ν. Τσορβάς προσπάθησε να πάρει πίσω τα όσα λεπτομερώς είχε πει, όπως ότι στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά που ακολουθούσαν, ήταν εκτός από τον συνοδηγό και άλλα άτομα. Ο εν λόγω είχε κάνει ευθέως αναφορά στον Παύλο Φύσσα ότι τον είχε δει στο «Κοράλλι» και τον αναγνώρισε αφού ήξερε τα τραγούδια του.

Αντιφάσεις και κενά μνήμης

Από τις απολογίες των άλλων μελών του τάγματος εφόδου συνεχίστηκαν τα «είπα - ξείπα», τα... κενά μνήμης, οι αντιφάσεις και οι απέλπιδες προσπάθειες να κρυφτούν ο χαρακτήρας και η δράση της ΧΑ. Ενδεικτικά επισημαίνουμε την αναφορά στο σενάριο με τα περιβόητα τρικάκια για σχετική εκδήλωση που θα γινόταν στις 19/9 με ομιλητή τον Μιχαλολιάκο.

Οργανωτής της υποτιθέμενης διανομής ο πυρηνάρχης Πατέλης, που έστειλε και sms στους χρυσαυγίτες για να προσέλθουν στην ΤΟ να τα μοιράσουν, υπεύθυνος ο Καζαντζόγλου που πήγε για να παραλάβει τα τρικάκια, κομιστής ο Ρουπακιάς που τα έδωσε στον Καζαντζόγλου και αυτός έδωσε τα μισά στον Σταμπέλο, ο οποίος τελικά τα πέταξε στα σκουπίδια... Κανένας όμως δεν θυμόταν το όνομα και τη διεύθυνση του τυπογραφείου όπου υποτίθεται ότι τυπώθηκαν. Ο Γ. Τσακανίκας δήλωσε ότι αν και ταμίας στην ΤΟ Νίκαιας, ποτέ δεν άκουσε και δεν του ζητήθηκαν χρήματα για τα τρικάκια που υποτίθεται ότι τυπώθηκαν για να μοιραστούν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο Ρουπακιάς επανέλαβε τον ισχυρισμό του πυρηνάρχη του για τα τρικάκια και το sms, σε αντίθεση όμως με τον Πατέλη λέει ότι ξεκίνησε από την ΤΟ τάγμα εφόδου με μηχανές, το οποίο ακολούθησε. Κάποιος του είπε ότι «έπιασαν έναν δικό μας και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε». Η εν λόγω κινητοποίηση, σύμφωνα με τις απολογίες, έχει άγνωστο οργανωτή..!

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις απολογίες, μια λεκτική ενόχληση του Αγγου (και του Τσαλίκη) στο «Κοράλλι» από την παρέα του Φύσσα δεν είχε συνέχεια. Μάλιστα, αν και ο χρυσαυγίτης Καζαντζόγλου (ειδοποίησε την ιεραρχία της οργάνωσης για την παρουσία Φύσσα), μέλος του πενταμελούς της ΤΟ Νίκαιας, ειδοποιήθηκε από τον Αγγο για την παρουσία Φύσσα στο «Κοράλλι» δεν ...ίδρωσε το αυτί του γιατί, όπως είπε, δήθεν τον ενδιέφερε να πάνε να ρίξουν τα τρικάκια. Τελικά, πήγε μόνος να τα ρίξει γιατί ήταν λίγα και κανένας χρυσαυγίτης δεν ανταποκρίθηκε στο υποτιθέμενο κάλεσμα...

Κατά λάθος τηλεφώνησε ο Γ. Σταμπέλος μετά τη δολοφονία, δύο φορές στον Ρουπακιά - ενώ ήθελε να τηλεφωνήσει, όπως είπε, στον πυρηνάρχη Πατέλη για τα «γνωστά» τρικάκια - και «εντελώς αψυχολόγητα» κάλεσε τον περιφερειάρχη Ι. Λαγό να τον ενημερώσει, αν και ποτέ δεν είχε καμία σχέση μαζί του. Δεν διευκρίνισε τι τελικά ειπώθηκε, με τη δικαιολογία ότι ήταν... σοκαρισμένος.

Στο «άλλα μου λεν τα μάτια σου» αναλώθηκε η απολογία του χρυσαυγίτη Γιωρ. Σκάλκου, υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που πρόσφατα προήχθη σε κελευστή. Τον εν λόγω συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων και ο Ρουπακιάς, τον αναφέρουν ως μέλος του τάγματος εφόδου που ξεκίνησε από την ΤΟ Νίκαιας για το Κερατσίνι. Παρότι βρισκόταν μαζί με τον Δήμου, δεν είδε το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου έξω από την ΤΟ που κατευθυνόταν στο Κερατσίνι. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Δήμου, που έφυγε από τη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα και κατήγγειλε απειλές για τη ζωή του, επιβεβαίωσε ότι τη νύχτα της δολοφονίας πήγε στην ΤΟ Νίκαιας μετά από μήνυμα που έλαβε, για να παραλάβει τρόφιμα και είδε χρυσαυγίτες με στολές παραλλαγής και κράνη πάνω σε μηχανές.

Κορυφαία ήταν και η ...εξήγηση του χρυσαυγίτη Αρ. Χρυσαφίτη για μια από τις κλήσεις του, στη 1 τα ξημερώματα, μετά τη δολοφονία Φύσσα μέσω κινητού τρίτου, στον Πατέλη. Οπως είπε, τον κάλεσε για να συνεννοηθούν για κάποια τρόφιμα που ήθελε να πάρει την επόμενη μέρα και εκείνος του απάντησε ήρεμα και φυσιολογικά και το κανόνισε. Επλεξε επίσης το εγκώμιο των συγκατηγορουμένων του, μαζί και του Ρουπακιά, αποκαλώντας τους «οικογενειάρχες, με αρχές, τίμιους, καλούς ανθρώπους».

Ο Γ. Πατέλης στην απολογία του επανέλαβε τα όσα είπε ο χρυσαυγίτης Καζαντζόγλου περί χλευασμού για τις πόζες με τη σημαία των SS, ότι δήθεν έφτασε στα γραφεία της Νίκαιας με δέμα το οποίο έγραφε «Αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας, να δείτε ποιοι είστε» και την πήρε στη Νέδα για να χλευάσει δήθεν αυτούς που το έκαναν!..


Π. Καζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ