Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019 - αριθ. φύλλου: 13309

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πλήθος αντιδραστικών ρυθμίσεων από την κορυφή ως τα νύχια

Ξεχωρίζουν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η αναδιοργάνωση του κράτους για τις ανάγκες του κεφαλαίου


ΣΕΛ.  7

ΣΕΛ.  5

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή

ΚΚΕ: Η επικίνδυνη κατάσταση και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή επιβάλλουν την πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν

  • Η κυβέρνηση ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα πρωτοστατήσει στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις.
  • Η υιοθέτηση από το ΝΑΤΟ του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», που μετατρέπει την Ευρώπη και τον κόσμο όλο σε ένα πυρηνικό πεδίο, αλλά και η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς μεγαλώνουν τους κινδύνους συνολικά για τους λαούς
  • Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία, που θα μπορεί να διασφαλίζει την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενας μήνας μετά...

Ακριβώς σαν σήμερα, πριν από έναν μήνα, ολοκληρωνόταν η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.

Ποιος δεν θυμάται την πόλωση και τις αλληλοκατηγορίες, την αντιπαράθεση και τα ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος είναι ικανότερος να κυβερνήσει;

Ποιος δεν θυμάται τον καβγά για το αν η ανάπτυξη θα είναι «βιώσιμη» ή «δίκαιη», για το αν θα υπάρξει «πολιτική αλλαγή» ή «οπισθοδρόμηση», αν θα υπερισχύσει η «πρόοδος» έναντι της «συντήρησης», αν τα άλλα κόμματα - «δορυφόροι» θα συνταχθούν μετεκλογικά με τον έναν ή τον άλλον πόλο;

Σήμερα, τέσσερις μόλις βδομάδες μετά τις εκλογές, οι υψηλοί τόνοι «πήγαν περίπατο» και οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μπήκαν στο πατάρι...

Αμέσως μετά τις εκλογές, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, με μοιρασμένους και εναλλασσόμενους ρόλους, δεν χάνουν ούτε λεπτό στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή από τις πρώτες κιόλας μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο σχεδιασμός της για τη συνέχεια.

Μάλιστα, το «έργο» της γίνεται ευκολότερο στο έδαφος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που «δικαίωσε» στη συνείδηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων τις θυσίες δίχως τέλος για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά και την εμπλοκή στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που καθιστά τη χώρα και το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.

Γι' αυτό σήμερα η ΝΔ δεν διστάζει να λέει φωναχτά και να προωθεί χωρίς καθυστέρηση τα πιο αντιδραστικά «θέλω» του κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη «συνέχεια του κράτους» και στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, όπως δείχνει η ατζέντα των αρμόδιων υπουργείων από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Ακόμα και οι προτεραιότητές της αφορούν «μεταρρυθμίσεις» που είχαν βαλτώσει επί ΣΥΡΙΖΑ ή «βελτιώσεις» υπέρ του κεφαλαίου σε αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το φορολογικό, οι επενδυτικοί νόμοι, τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, αλλά και το σφίξιμο της «πρέσας» σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, είναι συνεπής στη δέσμευση που έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές για «εποικοδομητική» και «προγραμματική» αντιπολίτευση, ασκώντας κριτική στα νομοσχέδια της κυβέρνησης αντίστοιχη με αυτήν που έκανε η ΝΔ στα δικά του, πολλά από τα οποία ψήφιζαν στο τέλος μαζί.

Ταυτόχρονα, με ένα στόμα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιποί απορρίπτουν τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις περικοπές, τη φοροαφαίμαξη και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Μόνο το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τη Βουλή. Οπως και πριν, έτσι και μετά τις εκλογές, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, που παλεύουν ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, για αυξήσεις σε μισθούς, για Υγεία - Πρόνοια και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Με τροπολογίες στη Βουλή, επανέφερε προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Αποκάλυψε τον αντιδραστικό χαρακτήρα των νέων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος, στα πανεπιστήμια, στη φορολογία, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Στην οργάνωση της πάλης για να μπουν εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης, για σύγχρονα δικαιώματα και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.


INTIME NEWS


ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
«Σήμα κινδύνου» από το κυνήγι του κέρδους των εφοπλιστών
  • Επιβάτες και ναυτεργάτες εκτεθειμένοι σε απανωτές βλάβες και προσαράξεις
  • Αιτία είναι η μείωση του ακτοπλοϊκού στόλου, τα γέρικα και υποσυντήρητα πλοία, τα απανωτά δρομολόγια, η μείωση των οργανικών συνθέσεων και η εντατικοποίηση της δουλειάς, με την αξιοποίηση από τους εφοπλιστές του θεσμικού πλαισίου που διαμόρφωσαν για λογαριασμό τους όλες οι κυβερνήσεις

ΣΕΛ.  16


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία

ΣΕΛ.  7
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Πρακτική άσκηση σε συνθήκες σύγχρονου μεσαίωνα

Σοβαρές καταγγελίες ακόμα και για άσκηση βίας από «προϊσταμένους»


ΣΕΛ.  10
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
«Καταλύτης» η Ενέργεια για επικίνδυνες διευθετήσεις

Δημιουργία τετελεσμένων με χάρτες - πρόκληση επιχειρεί η Τουρκία


ΣΕΛ.  4,    6
ΗΠΑ
Διπλό μακελειό με δεκάδες νεκρούς

ΣΕΛ.  14


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org