Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Μείζων σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ» και η Βραζιλία

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών στην τελευταία Σύνοδο του G20

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών στην τελευταία Σύνοδο του G20
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους με τη Βραζιλία, επιταχύνοντας τη συνολικότερη διείσδυσή τους στη Λατινική Αμερική. Σε ειδοποίησή του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πλέον αναγνωρίζεται στη Βραζιλία καθεστώς «μείζονος στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ εκτός του NATO».

Οπως εξήγησε, η απόφασή του ήρθε «σε αναγνώριση των πρόσφατων δεσμεύσεων της κυβέρνησης της Βραζιλίας να αυξήσει τη συνεργασία στο πεδίο της άμυνας με τις ΗΠΑ», καθώς και «σε αναγνώριση του δικού μας εθνικού συμφέροντος ως προς την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών».

Θυμίζουμε ότι και τον περασμένο Μάρτη, κατά την επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είχε θίξει ακόμα και το ενδεχόμενο ένταξης της Βραζιλίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι θα δρομολογηθούν οι ενέργειες που χρειάζονται για τη διαπραγμάτευση ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Ανήγγειλε τότε ότι άμεσα θα ξεκινήσει η επέκταση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Ιεραρχώντας τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βραζιλία, η κυβέρνηση Τραμπ ενισχύει και τα παζάρια για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών των δύο πλευρών. Την Τρίτη, ο Τραμπ δήλωσε έτοιμος να μελετηθεί το ενδεχόμενο σύναψης «συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βραζιλία», σημειώνοντας ότι «η Βραζιλία είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος» και ότι έχει «σπουδαία σχέση με τη Βραζιλία και φανταστική σχέση με τον Πρόεδρό της».

Το καθεστώς του «μείζονος στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ εκτός του NATO» «απολαμβάνουν» σήμερα δυνάμεις όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αργεντινή, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και η Ταϊβάν. Μεταξύ άλλων αυτό συνεπάγεται προνομιακές διευκολύνσεις σε πωλήσεις όπλων, αλλά και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς της «άμυνας».

Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ πρωτοστατούν και στην ανάπτυξη της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Κολομβία. Πέρυσι το καλοκαίρι αναγνωρίστηκε στην Μπογκοτά το καθεστώς του «παγκόσμιου εταίρου» του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ