Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Μαζεύονται και άλλα «σύννεφα» στον ορίζοντα...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εντείνονται οι δυσκολίες μπροστά στα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για άτακτο Brexit μέχρι τις 31 Οκτώβρη, οπότε προγραμματίζεται να γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ.

Οι δυσκολίες αυτές αυξάνουν το κόστος, καθώς χτες ο νέος υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 2,1 δισ. στερλίνες παραπάνω για να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες στα σύνορα, να αγοραστούν «κρίσιμες ποσότητες» φαρμάκων και να αντιμετωπιστούν άλλες βασικές επιπτώσεις που αναμένονται σε άτακτο Brexit. Επιπροσθέτως, ο υπ' αριθμόν 3 αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αμφέβαλε εάν θα γίνει το Brexit στις 31 Οκτώβρη.

Επιπλέον, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, αύξησε τις ανησυχίες για τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, επισημαίνοντας ότι ακόμη και εάν γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, υπάρχουν τουλάχιστον 33% πιθανότητες η βρετανική οικονομία να μπει στις αρχές του 2020 σε ύφεση. Σε αυτό το κλίμα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο δανεισμού στο 0,75%, ενώ η στερλίνα έπεσε κι άλλο, προκαλώντας ικανοποίηση στους Βρετανούς εξαγωγείς, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία της με το δολάριο έσπασε χτες «ρεκόρ» 28μηνου.

Οι κρίσιμες εκλογές στο Μπρίκον

Αυτά, ενώ σήμερα αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι επαναληπτικές εκλογές στη μονοεδρική εκλογική περιφέρεια Μπρίκον - Ραντνορσάιρ (περιοχή της Ουαλίας). Το αποτέλεσμα (σε μία περιοχή που στο δημοψήφισμα του 2016 ψήφισε υπέρ του Brexit) συνιστά αφενός «πολιτικό βαρόμετρο» μετά την ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, αφετέρου μπορεί να επισπεύσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Βρετανία γιατί τυχόν απώλεια της έδρας από το Συντηρητικό Κόμμα θα κάνει ακόμη πιο ευάλωτη την κυβέρνηση μειοψηφίας που στέκεται στη Βουλή με τις 10 έδρες του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUI.

Βασική αντίπαλος του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Ντέιβις (που απομακρύνθηκε από την έδρα λόγω κατηγοριών για ατασθαλίες, αλλά παλεύει για την επανεκλογή του) είναι η Τζέιν Ντοντς, υποψήφια βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (που ποντάρει πλέον στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ). Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ