Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Με άξονα την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών

Την προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ για παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ, προς υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα σε Ανατ. Μεσόγειο και Περσικό, σηματοδότησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή, το δεύτερο ταξίδι του ως ΥΠΕΞ στο εξωτερικό, αμέσως μετά απ' αυτό στις ΗΠΑ.

Είχε σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρ. Ρίβλιν, τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον ομόλογό του I. Κατζ. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι συζητήσεις εστίασαν στη λεγόμενη εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ μέσω των διμερών και τριμερών (με Κύπρο) σχημάτων συνεργασίας, που «τρέχουν» ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την περιλάλητη «ενεργειακή ασφάλεια», καθώς και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, όπου οξύνονται επικίνδυνα για τους λαούς το παζάρι και οι τριβές για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Νετανιάχου, συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», ενώ σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ συζήτησαν για τις «περιφερειακές απειλές» που αποτελούν κίνδυνο για την «ασφάλεια» των δύο χωρών, όπως επίσης και για την ενίσχυση των διμερών δεσμών στην «ασφάλεια», στην Ενέργεια, στις μπίζνες και στην καινοτομία.

Ο ίδιος ο Ν. Δένδιας δήλωσε πως «σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: Πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας. Επίσης είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο Ελλάς - Κύπρος - Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε, να γίνει 3+1, δηλαδή μαζί με τις ΗΠΑ, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε για όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, τονίζοντας πως «πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους: Οτι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία».

Παράλληλα, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπά, συνοδευόμενη από τον ακόλουθο Αμυνας της πρεσβείας, μετέβη χτες στο υπουργείο Αμυνας όπου συναντήθηκε με τον υπουργό και τον υφυπουργό, Ν. Παναγιωτόπουλο και Αλκ. Στεφανή αντίστοιχα. Επισήμως συζητήθηκαν «η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ενθαρρύνουν» οι AHEPANS και τα ισραηλινά λόμπι

Στο μεταξύ στον απόηχο της συνάντησης την περασμένη Πέμπτη στο αμερικανικό ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον, με «οικοδεσπότη» την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Οικονομικές και Επιχειρηματικές Υποθέσεις, Μανίσα Σινγκ, και μετέχοντες υψηλόβαθμους διπλωμάτες από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHEPA και Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute - AHI), μαζί με τις αμερικανοεβραϊκές «B'nai B'rith International» και τη Σύνοδο των Προέδρων των μεγαλύτερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων («Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations»), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση «καλωσορίζοντας» «τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τριμερούς σύμπραξης Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου με τα νέα για τον "Πρώτο Οικονομικό Διάλογο" που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της τριμερούς στις 25/7 στην Ουάσιγκτον», όπως και «τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ, μετά και την έκτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ».

Η ανακοίνωση στέκεται ιδιαίτερα και στο ταξίδι Δένδια στα Ιεροσόλυμα «ως άλλον ένα θετικό δείκτη ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν έχουν χάσει ούτε ένα βήμα με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Ελλάδα» και τονίζεται ότι «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την ευρεία υποστήριξη της διασποράς μας και ενθάρρυνση για την προώθηση της τριμερούς εταιρικής σχέσης και της δέσμευσης των ΗΠΑ σε αυτήν».

  • Σήμερα, και προς ενίσχυση άλλου ενός άξονα που επίσης στηρίζουν οι Αμερικανοί, ο Ν. Δένδιας υποδέχεται το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι. Οπως διαχέεται από το ΥΠΕΞ, «αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ