Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρωσικές αποφάσεις για αγωγούς και όπλα...

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι τελικά ο «Turkish Stream» θα περνά από Βουλγαρία, όχι από Ελλάδα

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Από τη Βουλγαρία και όχι από την Ελλάδα θα περάσει τελικά η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου «Turkish Stream». Αυτό τουλάχιστον δήλωσε την Παρασκευή στο περιθώριο ρωσοτουρκικής διυπουργικής επιτροπής, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, αναδεικνύοντας τους ανταγωνισμούς για τα περάσματα στρατηγικών αγωγών Ενέργειας στα Βαλκάνια, που «χρωματίζουν» τις εξελίξεις στην περιοχή και επαναφέρουν κάθε τόσο τις κόντρες μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών χωρών.

Ειδικότερα, ο Νόβακ ανακοίνωσε ότι η δεύτερη διακλάδωση θα περάσει από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας, στοχεύοντας τις αγορές της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρώτη διακλάδωση του αγωγού «Turkish Stream» (που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας) θα λειτουργήσει από 1η Γενάρη του 2020. Κάθε διακλάδωση του αγωγού «Turkish Stream» αναμένεται να μεταφέρει ετησίως περίπου 15,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ας σημειωθεί πάντως πως η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης και του ρωσικού μονοπωλίου Ενέργειας «Gazprom» ανακοινώθηκε αφενός ελάχιστες μέρες από την ολοκλήρωση της επίσκεψης και των επαφών που είχε στις ΗΠΑ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με Αμερικανούς αξιωματούχους και πέντε μήνες μετά την επίσκεψη του Ελληνα νυν πρωθυπουργού, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσει και τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι στην Ελλάδα θα βρίσκει «πάντα έναν αξιόπιστο και φερέγγυο συνομιλητή».

«Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Πούτιν»

Σε τελετή θερμής υποδοχής, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Ρώσου νέου πρέσβη στο Βελιγράδι Αλεξάντερ Βότσαν - Καρτσένκο, παρουσιάστηκαν χτες στη σερβική πόλη Νις, όπου έχει την έδρα του το ρωσοσερβικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, 30 ρωσικά άρματα μάχης T-72B3 και άλλα 30 τεθωρακισμένα οχήματα ΒRDM-2, τη μεταφορά των οποίων, μέσω Δούναβη, είχε νωρίτερα εμποδίσει η Ρουμανία λόγω κυρώσεων της ΕΕ. Τα ρωσικά οχήματα που δόθηκαν ως στρατιωτική βοήθεια προκάλεσαν δηλώσεις ικανοποίησης από τον Σέρβο Πρόεδρο που ευχαρίστησε θερμά τη Ρωσία για την «ενίσχυση της μάχιμης ικανότητας του σερβικού στρατού», αλλά και τον Ρώσο ομόλογό του προσωπικά, λέγοντας: «Σε ευχαριστούμε Πρόεδρε Πούτιν. Δεν πληρώσαμε για αυτά. Τα πήραμε ως δώρο. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουν αυτό οι πολίτες!». Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία, από την πλευρά του τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει την υποστήριξη της Σερβίας, εκτιμώντας ότι η ενίσχυση του σερβικού στρατού «είναι ενίσχυση της ασφάλειας της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ