Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολλή δουλειά...

«Χαρούμενος» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που παρέλαβε. Παραδέχτηκε πως δεν είδε «πολλές αρνήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σε αμερικανικά αιτήματα» και αναγνώρισε ότι «επί της εποχής της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε επιτέλους και από ένα μέρος της Αριστεράς αντιληπτό ότι οι πάγιοι προσανατολισμοί της χώρας στην εξωτερική πολιτική είναι αυτοί που πρέπει να τηρηθούν όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ». Επίσης, αναφέρθηκε στις πολλαπλές του επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, περιγράφοντας πως κλείστηκε ραντεβού «με δύο κορυφαίους παράγοντες μέσα στην ίδια μέρα, με προειδοποίηση δύο ημερών» και πως «αυτό κάτι λέει για την αμερικανική διάθεση». Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε μεγάλο φόρτο εργασίας στην κυβέρνηση ΝΔ για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο των οποίων ο αμερικανικός παράγοντας επιθυμεί τη μετατροπή της χώρας σε μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση, βάζοντας έτσι σε μεγαλύτερο κίνδυνο το λαό.

Κάλπικη αντιπαράθεση...

Για μία ακόμα φορά η επένδυση στο Ελληνικό πυροδότησε τις προηγούμενες μέρες την κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Λάτση, όπου μίλησε για την «ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης» και πως «μπαίνουν οι μπουλντόζες μέχρι το τέλος του 2019». Η ΝΔ εμφανίζεται δηλαδή ως η δύναμη που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την προώθηση των επενδύσεων, εκφράζοντας με γνήσιο τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι, βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η απόλυτη προστασία και προώθηση κάθε επένδυσης, με την παραπομπή των αδειοδοτήσεων σε ένα υπουργείο που θα «αδειοδοτεί χωρίς καθυστερήσεις». Από την άλλη, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ως η δύναμη που τάχα παλεύει για μια ανάπτυξη «δίκαιη», όχι μόνο καυχιέται ότι επί ημερών του «έτρεξε» το 95% των διαδικαστικών, υποτίθεται «με σεβασμό στα κοινωνικά συμφέροντα» και στο περιβάλλον, αλλά και κατηγορεί τώρα τη ΝΔ που δήθεν θα ξεκινούσε άμεσα την επένδυση ότι καθυστερεί και εκείνη, και άρα κάθε άλλο παρά εχθρικός στις «επενδύσεις» είναι, όπως τον κατηγορούσαν. Η αντιπαράθεσή τους είναι κάλπικη γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί κέρδη για το κεφάλαιο. Και τα κέρδη προϋποθέτουν φτηνή εργατική δύναμη, ιδιωτικοποιήσεις, χρήσεις γης με άξονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, δόμηση σε δάση, παραλίες και ρέματα, προκειμένου να οικοδομηθούν τουριστικές μονάδες, καζίνο και βιομηχανίες.

Υποκρισίες...

«Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα με σύνορα. Και τα σύνορα του Αιγαίου είναι ένα νοητό τείχος με πύργους. Οι πύργοι αυτοί είναι τα νησιά», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ομιλία του σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων. Βέβαια, την προηγούμενη μέρα της ομιλίας του, εάν είχε πει τα ίδια στον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, με τον οποίο συναντήθηκε, θα λάμβανε την απάντηση πως από το ΝΑΤΟ το Αιγαίο αντιμετωπίζεται ως ενιαίος επιχειρησιακός χώρος και δεν αναγνωρίζει πουθενά σύνορα. Φυσικά και γνωρίζει ο ΥΕΘΑ ότι το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου ξεκινάει από το ίδιο το ΝΑΤΟ. Απλά, για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο ΥΕΘΑ διαλέγει τις κουβέντες του ανάλογα με το ακροατήριο.

Κούνια

Για πέμπτη φορά τις τελευταίες μέρες ψάρεψε η γνωστή ακροδεξιά εφημερίδα «Δημοκρατία» από τον βούρκο των αντικομμουνιστικών μετεμφυλιακών κατασκευασμάτων, για να γράψει για «το ΚΚΕ που δολοφονούσε Ελληνες», όπως έλεγε πρόσφατα και ένα από τα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ. Καμιά εντύπωση δεν μας κάνει από μια εφημερίδα που εκθειάζει στα ιστορικά της αφιερώματα χουντικούς, ακροδεξιούς, συνεργάτες των ναζί και άλλους που μακέλεψαν τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα των καπιταλιστών αλλά και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι προς τι το εμφυλιοπολεμικό αντικομμουνιστικό μένος... Προφανώς το κίνητρο δεν είναι «ιστορικού ενδιαφέροντος». Το παρόν και το μέλλον κοιτάζουν, μιας που - όπως έλεγε και άλλο ένα πρόσφατο αντικομμουνιστικό άρθρο - «κάτι πρέπει να γίνει με το ΚΚΕ» τώρα που ετοιμάζεται να κλιμακωθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Ετσι είναι: Το αντίπαλο δέος στην πολιτική που υπηρετούν είναι το ΚΚΕ και αυτό τους πονάει. Και αν νομίζουν ότι με τέτοιες αστειότητες θα ξεμπερδέψουν με την εργατική - λαϊκή πάλη, στην οποία πρωτοστατεί το ΚΚΕ, κούνια που τους κούναγε...

Προπέτασμα

Νέο γύρο αποπροσανατολιστικής κοκορομαχίας έστησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν τη φορά με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση να δηλώνει ότι έδωσε εντολή να μην προχωρήσουν αποφάσεις με βάση τις οποίες θα εκδίδονταν συντάξεις ύψους άνω των 10.000 ευρώ, έως και 24.000 ευρώ το μήνα, και τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά τους να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του, υπερασπιζόμενοι... τον νόμο - λαιμητόμο (ν. 4387/2016) που «εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους». Οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι όμως έχουν πλούσια πείρα και από αυτήν την ιστορία: Κάθε φορά που άνοιγε τέτοια συζήτηση, για «συντάξεις μαμούθ», για «ρετιρέ» κ.λπ., ήταν το προπέτασμα καπνού για το νέο άγριο τσεκούρωμα των συντάξεων εκατομμυρίων ασφαλισμένων, όπως και κάθε φορά οι περιβόητες «λίστες μεγάλων φοροφυγάδων» ήταν το άλλοθι για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, την ίδια ώρα που αυξάνονταν οι «νόμιμες» φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Εν προκειμένω, πίσω από τον καβγά με αφορμή τις δηλώσεις Βρούτση κρύβεται το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ με την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, μέσα από το «σύστημα των τριών πυλώνων», το δρόμο για το οποίο έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου και με το παραπέρα χτύπημα των συντάξεων. Ενιαία η επίθεση και ο αποπροσανατολισμός από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ενιαία και αγωνιστική πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων και του λαού!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ