Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες πυρκαγιές από Αλάσκα μέχρι Σιβηρία

Δορυφορική φωτογραφία από τα πύρινα μέτωπα στην Αλάσκα

Satellite image ©2019 Maxar Te

Δορυφορική φωτογραφία από τα πύρινα μέτωπα στην Αλάσκα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ορατά από το Διάστημα είναι πλέον τα τεράστια μέτωπα πυρκαγιών που μαίνονται, εδώ και ενάμιση μήνα και αποτεφρώνουν καθημερινά χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης σε Αλάσκα, ρωσικές αρκτικές περιοχές, αλλά και Καναδά.

Πολλοί επιστήμονες συνδέουν τις πυρκαγιές και με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που είναι δύσκολο να αξιολογηθεί ολοκληρωμένα, δεδομένου και σκοπιμοτήτων που υπηρετεί συχνά η συζήτηση για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», αφήνοντας στο απυρόβλητο την καπιταλιστική «ανάπτυξη» που θυσιάζει το φυσικό περιβάλλον στα συμφέροντα διεθνών μονοπωλίων και αντιμετωπίζοντας το λιώσιμο των παγετώνων και την καταστροφή των δασών σαν «νέες ευκαιρίες» για πλουτισμό...

Στη Ρωσία, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κρασνογιάρσκ και σε τμήμα της περιοχής Μπουριάτιας, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε αχανείς δασικές εκτάσεις, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια σύννεφα αιθάλης και δύσπνοια στους κατοίκους παρακείμενων πόλεων (π.χ. Τομσκ, Αλτάι, Γιεκατερίνεμπουργκ, Τσελιάμπινσκ). Ο επικεφαλής της ρωσικής δασικής υπηρεσίας Μιχαήλ Κλινόφ ανακοίνωσε ότι φέτος έχουν πολλαπλασιαστεί οι εστίες φωτιάς, μολονότι καίνε σε μικρότερη έκταση σε σύγκριση με αυτές του 2018. Ανήγγειλε ωστόσο την πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως η μέση θερμοκρασία τον Ιούνη στη Σιβηρία, όπου έχουν εκδηλωθεί οι χειρότερες πυρκαγιές, ήταν μεγαλύτερη κατά περίπου δέκα βαθμούς Κελσίου από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1981 - 2000.

Μεγάλα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να αποτεφρώνουν καθημερινά τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Αλάσκα, αλλά και στο βόρειο Καναδά. Στην Αλάσκα υπολογίζεται πως έχουν καεί πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης και στην Αλμπέρτα του Καναδά, έκταση που αντιστοιχεί σε 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Στο μεταξύ, ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνον από τις πυρκαγιές του Ιούνη στην Αρκτική απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 50 μεγατόνοι διοξείδιου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ