Τρίτη 30 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η αντιπολίτευση οξύνει την αντιπαράθεση

Ο αχυράνθρωπος Γκουαϊδό επιδιώκει επιστροφή στη «Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Συνδρομής», η κυβέρνηση Μαδούρο μιλά για «εθνική προδοσία»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, με πρωτεργάτη τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό, κλιμακώνουν την αντιπαράθεση, μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης (την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση) να επιστρέψει η χώρα στη Διαμερικανική Συνθήκη Αμοιβαίας Συνδρομής (TIAR - Tratado Interamericano de Asistencia Reciproca).

Πρόκειται για διακρατική ένωση που συγκροτήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, μετά από συνάντηση 21 αμερικανικών κρατών στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, προβλέποντας κοινή άμυνα σε περίπτωση επίθεσης «άλλου κράτους». Το 2012 αποχώρησαν από την TIAR μια σειρά κράτη, όπως η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα, αλλά και η Βενεζουέλα, με το επιχείρημα μεταξύ άλλων ότι η TIAR αποδείχτηκε άχρηστη, στα πλαίσια ευρύτερων διεργασιών που είχαν ξεκινήσει από χρόνια, με την προσπάθεια και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ. Κίνα, Ρωσία) να μειώσουν τη γεωπολιτική επιρροή των ΗΠΑ σε Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε την απόφαση «επιστροφής» στην TIAR «παράνομη», παραβίαση του Συντάγματος, που θα αντιμετωπιστεί ως «προδοσία και επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 236 του Συντάγματος της χώρας, ο υπεύθυνος για την ένταξη της χώρας σε οργανισμούς και συμμαχίες είναι μόνο ο Πρόεδρος της χώρας.

Ακόμα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας χαρακτήρισε την «επανένταξη» «άκυρη», αναφέροντας ότι κάθε επίκληση της TIAR θα θεωρηθεί μια «εχθρική ενέργεια».

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος PSUV και πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της χώρας Διοσδάδο Καμπέγιο, δήλωσε ότι η προσπάθεια της πλευράς Γκουαϊδό για επιστροφή στην TIAR στρώνει το έδαφος για μια εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα, προέβλεψε το Σάββατο ότι Αμερικανοί πεζοναύτες είναι «πιθανό» να εισέλθουν στη λατινοαμερικανική χώρα.

Την τεταμένη ατμόσφαιρα βεβαιώνουν και οι πρόσφατες καταγγελίες της κυβέρνησης Μαδούρο ότι αμερικανικό «κατασκοπευτικό αεροσκάφος» παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας. Από τη μεριά του, το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε πως αεροσκάφος Su-30 της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας προσέγγισε με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο ένα αμερικανικό αεροσκάφος, που πετούσε «στο διεθνή εναέριο χώρο» πάνω από την Καραϊβική θάλασσα.

Ολα αυτά καταγράφονται ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στα νησιά Μπαρμπάδος, ενώ χτες η Μόσχα επιβεβαίωσε ξανά ότι διατηρεί επαφές και με την πλευρά Γκουαϊδό, με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Ο ίδιος είπε ότι αυτός ο διάλογος είναι «αναπόφευκτος» και «υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται ουσιαστικός διάλογος», ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους Βενεζουελανούς να λύσουν από μόνοι τους τα προβλήματά τους και οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μοντέλο της λύσης τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ