Αυτό το Σάββατο, 27 Ιούλη, θα πραγματοποιηθούν στην
Ανδρο τα
εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο
«Γιάννης Τσαρούχης - Επίκαιρος και διαχρονικός». Η έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Τσαρούχη, από το Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως. Θα εκτεθούν 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη, 34 πρωτότυπα και 57 «πολλαπλά».
Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες, πολύπλευρες και ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης. Μεγάλο μέρος της δημιουργίας του το διαπερνά η προσπάθειά του να αφομοιώσει γόνιμα τόσο την παράδοση όσο και τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις για την ελληνική έκφραση. «Είχα καταλάβει», έγραφε ο Γ. Τσαρούχης, «πως δεν υπήρχαν μόνο δύο ζωγραφικές αλλά και δύο κόσμοι. Υπήρχαν δύο μουσικές, δύο τρόποι να ντύνονται οι άνθρωποι, δύο τρόποι να χορεύουν και να τραγουδούν, δύο τρόποι να φέρονται. Υπήρχε η Δύση και η Ανατολή... Ενα μεγάλο μέρος της δραστηριότητός μου το κατανάλωσα για να γνωρίσω αυτούς τους δύο κόσμους. Επανέρχομαι κάθε τόσο σ' αυτές τις δύο αντιλήψεις, πότε στη μία, πότε στην άλλη, και αυτό σχηματίζει την ιστορία της ζωγραφικής μου...».
Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Γ. Τσαρούχης καλλιέργησε με πολλή επιτυχία και την αγάπη του για το θέατρο. Επιλεκτικά αναφέρουμε τα σκηνικά και κοστούμια της «Ερωφίλης» που ανέβασε το 1934, σε συνεργασία με τον Κ. Κουν. Μαζί με τους Κουν και Δ. Δεβάρη υπήρξαν από τους συνιδρυτές της Λαϊκής Σκηνής. Οι «Ορνιθες», για τους οποίους έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια, με μουσική Μ. Χατζιδάκι και χορογραφία Δ. Στράτου, υπήρξαν μία από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις έργου του Αριστοφάνη, ενώ ζωγράφισε επίσης τα σκηνικά για την όπερα «Μήδεια», όπου πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: 10.30 - 14.30 και 18.30 - 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης.