Παρασκευή 26 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γεμάτο μουσική το Ζάππειο

Το Σάββατο 27, την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Ιούλη, στις 21.00, οι κάτοικοι της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν - με ελεύθερη είσοδο - τρεις συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου.

Την πρώτη μέρα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα παρουσιάζει έργα των Σμέτανα («Ο Μολδάβας»), Σκαλκώτα («Δύο ελληνικοί χοροί» και «Τέσσερις εικόνες») και Μπετόβεν (Συμφωνία αρ. 7), σε μουσική διεύθυνση Νίκου Χριστοδούλου.

Τη δεύτερη μέρα τη σκυτάλη παίρνει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, που παρουσιάζει ρεμπέτικο με ήχο συμφωνικό, σε ενορχήστρωση και επιμέλεια Γιάννη Μπελώνη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Στάθης Σούλης. Ο μουσικολόγος και ενορχηστρωτής Γιάννης Μπελώνης, έπειτα από την πολυετή συνεργασία του με διάφορες συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προτείνει την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του ρεμπέτικου σε συμφωνική επεξεργασία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τη χαρακτηριστικότερη περίοδο του ρεμπέτικου, τη 15ετία 1935 - 1950, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, επιδιώκοντας τη διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας σε ένα κοινό που συχνά δεν είναι εξοικειωμένο με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, κάποιες φορές και με το άκουσμα αυτό καθαυτό. Τραγουδούν: «Κίτρινα Ποδήλατα», Μπέττυ Χαρλαύτη, Σπύρος Κλείσσας.

Την τελευταία μέρα η Χορωδία της ΕΡΤ ερμηνεύει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, σε χορωδιακή επεξεργασία - ενορχήστρωση Κωστή Κριτσωτάκη και μουσική διεύθυνση Αναστάσιου Συμεωνίδη. Ειδικότερα, παρουσιάζονται διασκευές τραγουδιών από τον ελληνικό κινηματογράφο για μεικτή χορωδία με συνοδεία 9μελούς ορχηστρικού συνόλου. Από το «Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου» και το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» του Θεοδωράκη στο «Χάθηκε το φεγγάρι» του Ξαρχάκου και στον «Γλάρο» του Μάνου Χατζιδάκι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ