Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διά χειρός Γ. Τσαρούχη

Εκθεση έργων του μεγάλου μας καλλιτέχνη Γιάννη Τσαρούχη (1910 - 1989), φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι). Με τίτλο «Σπουδές και Παραλλαγές», παρουσιάζονται δώδεκα συνολικά θεματικές ενότητες, σε κάθε μία από τις οποίες, εκτός από τα ολοκληρωμένα έργα του σημαντικού μας δημιουργού, περιλαμβάνονται τα προσχέδια, τα σκίτσα και οι προμελέτες τους. Οι θεματικές ενότητες της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης φέρουν τα ονόματα γνωστών έργων του Γ. Τσαρούχη. Κάθε μία περιλαμβάνει τις παραλλαγές που έκανε ο καλλιτέχνης στο συγκεκριμένο θέμα, είτε πρόκειται για άλλο έργο με την ίδια στάση, είτε για τα προσχέδια και τα σκίτσα που προηγήθηκαν της τελικής μορφής: ημιτελή έργα, αρχικές και όψιμες ασκήσεις, αντιγραφές, δουλεμένες με διαφορετικές τεχνοτροπίες. Πρόκειται ουσιαστικά για διαφορετικές συνθέσεις πάνω στο ίδιο θέμα, που όμως διατηρούν τη σχέση και την ομοιότητά τους.

Οι δώδεκα θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι: Εικονογράφηση για το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Οι Θεατρίνοι Μ. Α.» από το «Ημερολόγιο Καταστρώματος Β'», «Η Θυσία της Ιφιγένειας», «Ο Σκεπτόμενος», «Η Μεγάλη Πλαζ». «Ο νέος μεταμφιεσμένος έρωτας», «Ο νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα», «Η αναχώρηση με οβάλ καθρέφτη», «Νέος σε στάση αγάλματος Ολυμπίας», «Γυμνός όρθιος μπροστά σε κουίντα καμπαρέ», «Νέος καθιστός με πανωφόρι», «Τριαντάφυλλο του Mont Rouge», «Βάζο με γλαδιόλες».

Ο Γιάννης Τσαρούχης θεωρείται από πολλούς ο γνωστότερος Ελληνας ζωγράφος του 20ού αιώνα. Σίγουρα ήταν μία από τις πιο αξιομνημόνευτες, πολύπλευρες και ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης, ανοιχτός στη γνώση. Κοσμοπολίτης και ελληνολάτρης, μοντέρνος και παραδοσιακός, καλλιτέχνης και διανοούμενος, πολυμαθής γνώστης των αρχών που διέπουν την ιστορία, την κοινωνία, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Γλυκύς και είρων, λιτός και αισθησιακός, συντηρητικός και επαναστάτης, αποτέλεσε ένα από τα πλέον δημιουργικά μέλη της γενιάς του '30. Το διπλό νήμα, του κοσμοπολιτισμού και της παράδοσης, διαπερνά και χαρακτηρίζει ολόκληρο το έργο του, που διαμορφώνεται από μία εκλεκτική σύνθεση στοιχείων ελληνικών και ευρωπαϊκών, παραδοσιακών και μοντέρνων, υφασμένων γύρω από μιαν αντρική, κυρίως, λαϊκή ανθρωπότητα, η οποία διασχίζει το ζωγραφικό χώρο και τον ιστορικό χρόνο μέσα από διάφορους τρόπους αναπαράστασης.


Εντύπωση στα έργα του Γ. Τσαρούχη προκαλεί ο ενεργός ρόλος των χρωμάτων, που είναι εκείνα που προετοιμάζουν για τη «μετωπική» επεξεργασία του θέματος. Σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται η μορφή πάνω στον καμβά, δίνουν μια εσωστρεφή διάσταση στην περιγραφή των χαρακτηριστικών των προσώπων. Η τελική μορφή παρουσιάζει τη δύναμη του καλλιτέχνη να εκφράσει τις σκέψεις του, αλλά και την ιδεολογική του σχέση με την τέχνη γενικότερα.

Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Γ. Τσαρούχης καλλιέργησε με πολλή επιτυχία και την αγάπη του για το θέατρο. Επιλεκτικά αναφέρουμε τα σκηνικά και κοστούμια της «Ερωφίλης», που ανέβασε το 1934 σε συνεργασία με τον Κ. Κουν. Μαζί με τους Κουν και Δ. Δεβάρη υπήρξαν από τους συνιδρυτές της «Λαϊκής Σκηνής». Οι «Ορνιθες», για τους οποίους έκανε τα σκηνικά και τα κοστούμια, με μουσική Μ. Χατζιδάκι και χορογραφία Δ. Στράτου, υπήρξαν μία από τις επιτυχέστερες θεατρικές παραστάσεις έργου του Αριστοφάνη. Οι «Τρωάδες», τις οποίες σκηνοθέτησε ο ίδιος, υπήρξαν μία από τις σημαντικότερες προτάσεις ανεβάσματος αρχαίας τραγωδίας, ενώ η όπερα «Μήδεια» με τη Μαρία Κάλλας, σε σκηνοθεσία Α. Μινωτή και κοστούμια Φ. Τζεφιρέλι, τον οδήγησε σε διεθνείς επιτυχίες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μάη.



Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ