Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προχωρούν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα στον επόμενο μήνα συμφώνησαν οι σύμβουλοι επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των ηγετών που συμμετέχουν στο «σχήμα της Νορμανδίας» (Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία), σε συνάντηση που είχαν στις 12 Ιούλη στο Παρίσι.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε χτες ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, Βαντίμ Πριστάικο, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του Παρισιού: «Στη διάρκεια ενός μηνός συμφώνησαν να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πρότεινε σχήματα «10 έναντι 10» και «15 έναντι 15». «Στην ουσία όμως στόχος μας είναι να έρθουν οι άνθρωποί μας πίσω», επισήμανε ο Πριστάικο. Γενικότερα, στο Παρίσι υπήρξε «μια παραγωγική και ρεαλιστική συζήτηση και καταφέραμε να πετύχουμε ορισμένες συμφωνίες. Ειδικότερα πετύχαμε κατάπαυση του πυρός, τη λεγόμενη εκεχειρία, να συμφωνήσουμε για την αποναρκοθέτηση στην περιοχή Στανίτσα στο Λουγκάνσκ και σε δύο ακόμη περιοχές, που είχαν προσυμφωνηθεί, και να ορίσουμε τις επόμενες περιοχές στις οποίες θα γίνει απόσυρση δυνάμεων και αποναρκοθέτηση».

Η τελευταία μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων στο Ντονμπάς είχε γίνει τον Δεκέμβρη του 2017, όταν η Ουκρανία παρέδωσε 233 Ρώσους και η Ρωσία 73 Ουκρανούς με την προοπτική να συνεχιστεί η ανταλλαγή στο μέλλον.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων για την ανταλλαγή των 24 Ουκρανών ναυτών, αν και το θέμα παραμένει στην ατζέντα. Μάλιστα, χτες δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε έως τα τέλη Οκτώβρη την κράτηση των ναυτών που είχαν συλληφθεί τον Νοέμβρη του 2018 στον πορθμό Κερτς, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Στο μεταξύ, 1 εκατ. κάτοικοι του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αναφορά προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολ. Ζελένσκι, στο πλαίσιο της δράσης «Donbass Choice» (Επιλογή για το Ντονμπάς), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Μάη. Στην αναφορά ζητούν από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να ανακηρύξει ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς, να σταματήσουν τα στρατιωτικά χτυπήματα στο έδαφος του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, να συνεχίσει την καταβολή των συντάξεων στους κατοίκους της περιοχής και να αναγνωρίσει το δικαίωμά τους για ένταξη στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ