Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επιβεβαιώνεται ότι είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ και της πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στη Σερβία, όπου έκλεισε συμφωνία για αγορά εξοπλισμού

Copyright 2019 The Associated

Από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στη Σερβία, όπου έκλεισε συμφωνία για αγορά εξοπλισμού
ΑΘΗΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ στα Βαλκάνια, προκειμένου «να βρεθούν λύσεις στις εναπομένουσες διαμάχες», ώστε να διευθετηθούν, εξέφρασε χτες παρεμβαίνοντας με ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του ρόλου της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «παρά τις ιστορικές θυσίες» δεν διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στην περιοχή. «Η Ρωσία, σε αντίθεση με άλλους, δεν διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα εκεί, δεν επιβάλλει φίλους ή εχθρούς στα βαλκανικά έθνη», επισήμανε. Πρόσθεσε πως έχουν δημιουργηθεί «εσφαλμένες αντιλήψεις» για το ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης «της ιστορικής πτυχής που ορισμένες φορές γίνεται αντιληπτή με διαστρεβλωμένο τρόπο». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας πως «πολλοί κατηγόρησαν τη Ρωσία για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας», παρότι «οι κατηγορίες δεν είχαν καμία βάση» επειδή «το μόνο πράγμα που έκανε η Ρωσία ήταν να δηλώσει προφανείς ανεπάρκειες αυτού του εγγράφου και ειδικότερα των διαδικασιών που περιλαμβάνονταν στην προώθησή της, υπό το πρίσμα του συνταγματικού και του διεθνούς δικαίου».

Πάντως, η πρ. υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδια για την περιοχή, Βικτόρια Νούλαντ, που μίλησε στο ίδιο συνέδριο, είπε πως τα «βασικά προβλήματα» σήμερα είναι μεταξύ άλλων η «επιθετική Ρωσία» και η «φιλόδοξη Κίνα». Αναφερόμενη, μάλιστα, ειδικά στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι ναι μεν προκάλεσε αντιπαράθεση στην Ελλάδα, αλλά «ήταν ένα βήμα να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός στην περιοχή». Εστειλε, δε, και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «το συμφέρον της Ευρώπης, ασχέτως με το τι κάνουμε στις ΗΠΑ, είναι να είστε υπερασπιστές των ελευθεριών, της ασφάλειας και των αξιών του φιλελεύθερου ανοιχτού συστήματος, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους το αμφισβητούν».

Το ίδιο 24ωρο, η πρόσφατη αγορά του γαλλικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Μistral», σε συνδυασμό με προηγούμενες δωρεές ρωσικών αεροπλάνων και αγορές ρωσικών πυρομαχικών, φάνηκε να προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση των Κοσοβάρων Αλβανών. Ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου Ράμους Χαραντινάι αναρωτήθηκε μετά και από την υπογραφή συμφωνίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα στο Βελιγράδι ανάμεσα στους Προέδρους Γαλλίας και Σερβίας για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος μικρού βεληνεκούς «Mistral», εάν θα πρέπει και το προτεκτοράτο να προβεί σε ανάλογους εξοπλισμούς, ενόψει του μεγάλου παζαριού που αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες βδομάδες και μήνες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Επέκρινε επίσης τη συμπεριφορά «κάποιων χωρών» στη διαδικασία του διαλόγου με το Βελιγράδι, επειδή «ένα τμήμα της διεθνούς κοινότητας δεν θεωρεί απαραίτητο όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων στην τελική συμφωνία με τη Σερβία και το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να εξοπλιστεί το Κόσοβο».

Η Τουρκία ψάχνει Γκιουλενιστές στο Κόσοβο...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να «ξεριζώσει» κάθε παρουσία ή δράση φερόμενων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν στο προτεκτοράτο. Οι προειδοποιήσεις του Τούρκου πρέσβη γίνονται ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψη έξι Τούρκων καθηγητών στο Κοσσυφοπέδιο που δούλευαν στα εκπαιδευτήρια «Μεχμέτ Ακίφ», από πράκτορες της ΜΙΤ που τους μετέφεραν στην Τουρκία, όπου και φυλακίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ