Πέμπτη 18 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «AMAZON»
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ οργάνωσαν τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στον αμερικανικό κολοσσό πωλήσεων λιανικής μέσω διαδικτύου, «Αmazon», διεκδικώντας μεγαλύτερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Οι κινητοποιήσεις, που είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής, έγιναν ανήμερα της «Prime Day», κατά την οποία η «Amazon» προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη.

Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι σε αποθήκη της «Amazon» στη Μινεσότα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και εμπόδισαν για λίγο την κυκλοφορία φορτηγών που μετέφεραν προϊόντα. «Δημιουργούμε μεγάλο πλούτο για την "Amazon", όμως δεν μας συμπεριφέρονται με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που αξίζουμε», δήλωσε ο εργαζόμενος Σάφιγιο Μοχάμεντ.

Στη Γερμανία, η απεργία κινητοποίησε «περισσότερους από 2.000» εργαζόμενους σε επτά κέντρα, σύμφωνα με το συνδικάτο Ver.di, το οποίο καταγγέλλει πως η εταιρεία αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΣΣΕ.

Στη Γαλλία, έγινε κινητοποίηση στο εργοστάσιο Λοβέν - Πλανκ με τη συμμετοχή περίπου 2.500 εργαζομένων. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, συγκεντρώσεις εργαζομένων στην «Amazon» ήταν προγραμματισμένες στη Μαδρίτη και σε πολλά εργοστάσια της εταιρείας στη Βρετανία.«Λάβαμε φρικτές πληροφορίες για εργαζόμενους που αναγκάζονταν να ουρήσουν σε πλαστικά μπουκάλια, επειδή δεν μπορούσαν να πάνε τουαλέτα, και για έγκυες που αναγκάζονταν να μένουν όρθιες, ενώ κάποιες απολύθηκαν», ανέφερε το βρετανικό συνδικάτο GMB.

Υπό «έρευνα» η «Αmazon»

Παράλληλα, οξύνεται ολοένα ο ανταγωνισμός μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ και στο μέτωπο της φορολόγησης και της ευρύτερης δραστηριότητας των αμερικανικών τεχνολογικών ομίλων του διαδικτύου στην Ευρώπη, για τις οποίες δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ευρωπαϊκή συμφωνία για τη φορολόγησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, στις συναλλαγές της με άλλους εμπόρους η «Amazon» ενδέχεται να έχει εφαρμόσει «παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές» που ...περιορίζουν τον ανταγωνισμό, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι έρευνες θα εστιάσουν στο κατά πόσον η «Amazon» διακινώντας προϊόντα άλλων εμπόρων συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα ανταγωνιστικά προϊόντα αλλά και με τη συμπεριφορά των πελατών.

Σύμφωνα με τα αρχικά συμπεράσματα, η «Amazon» φαίνεται να χρησιμοποιεί τέτοιες «ευαίσθητες» για τον ανταγωνισμό πληροφορίες. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν υπονομεύουν τα οφέλη (σ.σ. ποικιλία και καλύτερες τιμές) μέσω αντι-ανταγωνιστικής πρακτικής», δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα Γαλλία και Βρετανία προχώρησαν στην επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις του διαδικτύου («Google», «Apple», «Amazon», «Facebook», «Uber» κ.ά.), βασικά αμερικανικές, αλλά και κινεζικές και ευρωπαϊκές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ