Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Βάθεμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία

Με χαρακτηριστικές αναφορές του πρωθυπουργού σε «μεταρρυθμίσεις τολμηρές, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και σχεδιάζουμε να γίνουν μαζί με τους δημόσιους λειτουργούς», η χτεσινή επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας ήρθε στην πραγματικότητα να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΝΔ να συνεχίσει και να βαθύνει ακόμα παραπέρα την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ και στην Υγεία, όσο κι αν αυτό έγινε προσπάθεια να «κουκουλωθεί» πίσω από το αναμάσημα γνωστών, γενικόλογων και ανέξοδων διακηρύξεων και «εξαγγελιών», που δεν ακουμπούν ούτε κατά διάνοια τον πυρήνα αυτής της πολιτικής.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας επανέλαβαν την εξαγγελία για προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών, σταγόνα στον ωκεανό των λαϊκών αναγκών, χωρίς να λένε ξανά τίποτα για μόνιμο προσωπικό, καθώς και για «ενίσχυση των νοσοκομείων» με τη «νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας μέσα στα νοσοκομεία για τους αποφοίτους νοσηλευτικών σχολών», σηματοδοτώντας και με αυτόν τον τρόπο την «ενίσχυση» των νοσοκομείων με «ευέλικτο» και φθηνό έως τζάμπα προσωπικό, με ημερομηνία λήξης, που θα εναλλάσσεται και θα διαρκεί όσο και ο χρόνος απόκτησης της ειδικότητας....

Καμία ουσιαστική αναφορά δεν έγινε βέβαια για τα πάνω από 30.000 οργανικά κενά τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, για τα ρημαγμένα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, για τα κλειστά χειρουργικά κρεβάτια, τις ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες σε νησιά.

Οσο για τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ οι ανάγκες απαιτούν την ανάπτυξη πολύ περισσότερων δημόσιων κρεβατιών, η ΝΔ εξαγγέλλει παραπέρα επέκταση των ήδη υπαρχουσών συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα. Για τη δε επέκταση των ΜΕΘ και σε άλλες ειδικότητες δεν ειπώθηκε κουβέντα, όταν μόλις ένα χρόνο πριν οι εγκαυματίες από το Μάτι νοσηλεύτηκαν σε κοινές ΜΕΘ επειδή δεν υπήρχαν Μονάδες Εγκαυμάτων, παρά μόνο στο «Θριάσιο».

Σε ό,τι αφορά τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που «έχουν υλοποιηθεί σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου», προαναγγέλλεται η ακόμα πιο γρήγορη εμβάθυνση στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια και με εμπορευματοποίηση των εργασιών τους, όπου πράγματι σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο οι «βέλτιστες πρακτικές». Πολύ νωρίτερα έχουν εφαρμοστεί η παντός είδους ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους υγειονομικούς, με ακόμη περισσότερη «ευελιξία» και ένταση της εκμετάλλευσής τους, η βαθιά κατηγοριοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ανάλογα με το πορτοφόλι.

Οι δε μεγαλοστομίες της ΝΔ «υπέρ του πολίτη», αντίστοιχες με εκείνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έστρωσε το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα, επιχειρούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί - από τους προγραμματικούς στόχους για λογαριασμό του κεφαλαίου - για νέες άγριες περικοπές και οικονομικούς περιορισμούς των κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ