Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Εργολαβικός εργαζόμενος πέθανε από θερμοπληξία δουλεύοντας σε συνθήκες καύσωνα

«Θάψιμο» για μέρες από όλους τους αρμόδιους, εντός και εκτός νοσοκομείου

Το θάνατο ενός ακόμα εργαζόμενου τις τελευταίες μέρες, μετά από τον εργάτη στη ΛΑΡΚΟ την περασμένη βδομάδα, αυτήν τη φορά σε εργολαβικό συνεργείο που δούλευε μέσα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ), καταγγέλλουν συνάδελφοί του και οι διοικήσεις του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» συνάδελφοί του, ο αδικοχαμένος εργαζόμενος δούλευε σε συνεργείο της εργολαβικής εταιρείας «Οικολογική ΑΕ», η οποία έχει αναλάβει την καθαριότητα του ΓΝΑ. Την Τετάρτη 10/7, που ο υδράργυρος έφτασε να δείξει 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, ο εργολάβος δίνει εντολή στον Ρ. Π. να καθαρίσει τους αύλειους χώρους του νοσοκομείου, από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι. Λίγο πριν σχολάσει δήλωσε ότι νιώθει αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στα Επείγοντα του νοσοκομείου, στο οποίο τελικά ξεψύχησε τα ξημερώματα της Πέμπτης 11/7.

Οι συνάδελφοι του εργαζόμενου, ο οποίος είχε έρθει πρόσφατα στη δουλειά, απαιτούν επίσημη ενημέρωση, καθώς όπως καταγγέλλουν «ενώ γνώριζαν η διοίκηση, ο εργολάβος, όλοι, κανείς δεν έλεγε κουβέντα. Ούτε καν πότε θα γίνει η κηδεία του δεν μας είπαν!».

Να σημειωθεί ότι οι 80 εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Οικολογικής ΑΕ» στο 251 ΓΝΑ είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες. Με αφορμή και το θάνατο του συναδέλφου τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

«Μας έκαναν μπαλάκι από τη μία Επιθεώρηση Εργασίας στην άλλη. Στον Πειραιά, όπου ανήκει η "Οικολογική ΑΕ", μας είπαν ότι πρέπει να πάρουμε στην Επιθεώρηση που ανήκει το έργο. Πήραμε στα παραρτήματα της Αγίας Παρασκευής, Αμπελοκήπων, μέχρι και στο υπουργείο Εργασίας, όπου μας απάντησαν ότι δεν είναι αρμόδιοι! Πήραμε στον πενταψήφιο αριθμό και μας παρέπεμψαν στα κανάλια για να βρούμε το δίκιο μας!», καταγγέλλουν χαρακτηριστικά.

Και οι συνθήκες γαλέρας καλά κρατούν...

Την ίδια ώρα, κάτω και από την προσπάθεια του εργολάβου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, συνεχίζουν οι ίδιες συνθήκες γαλέρας και μετά την περασμένη Πέμπτη.

«Πέφτουμε ο ένας μετά τον άλλο», καταγγέλλουν εργαζόμενοι. «Πηγαίνουμε στα Επείγοντα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας συμπαραστέκεται όπως κι όσο μπορεί. Είμαστε 80 άνθρωποι, απλήρωτοι, που πρέπει να καλύπτουμε πολλά πόστα. Δεν φτάνουμε, ο εργολάβος μάς κάνει μπαλάκι στη διοίκηση για να πληρωθούμε και από κει το ίδιο».

Στις 31 Ιούλη λήγει η σύμβαση έργου με την «Οικολογική ΑΕ». Από 1η Αυγούστου οι εργαζόμενοι θα συνάπτουν συμβάσεις 10 ημερών με εργολαβική εταιρεία του ίδιου ιδιοκτήτη με διαφορετική επωνυμία και ΑΦΜ, με λιγότερα ένσημα και άδειες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις ατομικές συμβάσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Χτες, κοντά στους εργολαβικούς εργαζόμενους βρέθηκαν το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων.

Στην προσπάθειά τους να συναντηθούν με τη διοίκηση του νοσοκομείου, εισέπραξαν την απάντηση ότι... απαγορεύεται επειδή είναι στρατιωτικό νοσοκομείο.

Οι εργολάβοι, που κατά τ' άλλα... «εκδιώχθηκαν» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να θησαυρίζουν ξεζουμίζοντας εργαζόμενους, διαφημίζουν με κυνισμό τα... «πιστοποιητικά» τους, όπως κάνει στην ιστοσελίδα της η «Οικολογική ΑΕ», αναφέροντας ότι διαθέτει «το βασικό πιστοποιητικό διεθνούς προτύπου OHSAS 18001:2007 για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία». Και ενώ 80 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, πεθαίνουν πάνω στο πόστο για ένα κομμάτι ψωμί, «ο κύκλος εργασιών της Οικολογικής είναι μεγαλύτερος από 30.000.000 ευρώ, ο οποίος προέρχεται αμιγώς από την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας».

Απάντηση των εργαζομένων με στάση εργασίας

Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου εργαζόμενου.

Παράλληλα, στηρίζουν την απόφαση που πήραν οι συνάδελφοί τους να προχωρήσουν αύριο Πέμπτη σε στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.), καταγγέλλοντας τον τραγικό θάνατο του Ρ. Π. και διεκδικώντας: Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας που να εξασφαλίζουν να γυρίζουν οι εργαζόμενοι ζωντανοί και υγιείς στις οικογένειές τους. Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Αμεση υπογραφή Σύμβασης Εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με εργοδότη το ίδιο το νοσοκομείο.

Αναδεικνύοντας τους ενόχους για το νέο θάνατο εργαζόμενου, τα δύο σωματεία επισημαίνουν: «Πρόκειται για άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο βωμό της κερδοφορίας εργολάβων - "δουλεμπόρων", που δρουν ανενόχλητοι σε όλους τους χώρους δουλειάς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι η ραγδαία αύξηση των θανάτων στον κλάδο της καθαριότητας τα τελευταία χρόνια δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν εργοδότες και κυβερνήσεις, αλλά είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, της ανασφάλειας, της απληρωσιάς, της έλλειψης ατομικών μέσων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Και προσθέτουν: «Η εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των εργολάβων, που βλέπουν ως κόστος την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, έχει ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές. Τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα στην κρίση, μεγαλοεργολαβικές εταιρείες γιγαντώθηκαν, τα κέρδη τους πολλαπλασιάστηκαν, αλλά για τους εργαζόμενους οι συνθήκες εργασίας έγιναν χειρότερες (...) Στην καθαριότητα των νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι εργολάβοι εισπράττουν εκατομμύρια από δημόσια έργα, εσύ μένεις απλήρωτος για μήνες, ενώ καλύπτεις πάγιες ανάγκες, αγωνιάς για την ανανέωση της σύμβασής σου κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αυτή η κατάσταση είναι φανερό πλέον πως δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνη της, θέλει τη δική σου συμμετοχή στους αγώνες, στο δυνάμωμα και τη μαζικοποίηση των σωματείων μας, ώστε να την ανατρέψουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομαδική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας(31/7/2019)
Νέα στάση εργασίας των εργολαβικών στο 251 ΓΝΑ(24/7/2019)
Κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά(13/4/2017)
Ούτε με τους εργολάβους, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις έργου(4/8/2016)
Αμεση απάντηση και στον «Ευαγγελισμό»(3/4/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org