Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Από παράταση σε παράταση για τις συντάξεις χηρείας

Από μήνα σε μήνα μεταφέρεται η καταβολή των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων χηρείας, μετά τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές που έγιναν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές στο ύψος του ποσού που καταβάλλεται σε αυτήν την ομάδα ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4387/2016 επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις χηρείας, οι οποίες οδηγούσαν τους δικαιούχους σε τραγική κατάσταση. Μετά και τους επίμονους αγώνες του οργανωμένου συνταξιουχικού κινήματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Μάη του 2019 κατάργησε μια σειρά από άθλιες διατάξεις που η ίδια είχε ψηφίσει, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τη σύνταξη του δικαιούχου από το 50% στο 70% της σύνταξης που λάμβανε ο αποθανών.

Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχει γίνει η οφειλόμενη αναπροσαρμογή των συντάξεων στη βάση της νέας νομοθετικής παρέμβασης, γεγονός που και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδίδει σε «αδράνειες και ολιγωρίες της προηγούμενης περιόδου, έλλειψη συντονισμού και η σύγχυση αρμοδιοτήτων...».

Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 15/7 στο υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις συντάξεις χηρείας και την καταβολή τους, αποφασίστηκε η «άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντήριων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου...».

Με δεδομένο πάντως ότι ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούλη και ότι όλα ξεκινούν από την αρχή, είναι αμφίβολο το πότε θα καταβληθούν συντάξεις σύμφωνα με τα νέα ποσά. Σε κάθε περίπτωση, ούτε η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την καταβολή των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων χηρείας: Στην ανακοίνωσή της απλώς αναφέρει ότι αυτό θα γίνει... «το συντομότερο δυνατόν», ενώ σε τηλεοπτική παρέμβασή του ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης, εκτίμησε ως... πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων τα τέλη Αυγούστου για τις συντάξεις του Σεπτέμβρη ή τα τέλη Σεπτέμβρη για τις συντάξεις του Οκτώβρη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ